Houbaři, pejskaři, rodiče dětí, POZOR! V lesích na Liberecku byla spatřena velká kočkovitá šelma

JABLONECKO, LIBERECKO – Na Prosečském hřebenu mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem byla ve středu zpozorovaná velká kočkovitá šelma. Dle vyjádření odborníků jde o zhruba roční exotickou kočkovitou šelmu, proto radnice a bezpečnostní složky žádají občany, aby nevstupovali do lesa. Jablonecká radnice důrazně varuje, aby se lidé k šelmě nepřibližovali, ale okamžitě volali linku 158 nebo 156.

„V současné době po šelmě pátrá Policie ČR společně s myslivci a jabloneckou městskou policií. Jelikož jde zřejmě o exotické zvíře, které požívá ochrany dle mezinárodní úmluvy, není možné ji odlovit, ale musí být odchycena,“ říká zástupce ředitele jablonecké městské policie Michal Švarc s tím, že by lidé v současné době rozhodně neměli vstupovat do lesů na Prosečském hřebenu. „Nedoporučujeme venčit zde psy, chodit na houby. Hlavně nedoporučujeme, aby si děti chodily do lesa hrát,“ varuje Švarc. Přesné místo nelze lokalizovat, protože šelma se poměrně rychle pohybuje.

Jednomu člověku se podařilo zvíře vyfotografovat, ale o jaký druh se přesně jedná, zatím veterináři nemohou určit, k tomu by potřebovali například vzorek srsti. Po kontrole registrovaných chovů je zřejmé, že šelma z žádného legálního chovatelského zařízení neutekla.

Jestliže šelmu zahlédnete, nepřibližujte se k ní a urychleně informujte o místě výskytu Policii ČR na čísle 158 nebo městskou policii na čísle 156 a pohyb šelmy ohlaste, aby bezpečnostní složky mohly neprodleně konat. Pokud by se podařilo zvíře vyfotit, nechť foto autor odešle na e-mail operačního střediska Městské policie v Jablonci nad Nisou mp156@mestojablonec.cz společně s několika informacemi: bližší popis zvířete – velikost, barva, kresba na srsti; chování zvířete – je agresivní, nebo naopak přítulné; směr pohybu zvířete.