Jihomoravští záchranáři se připojili k TETRIS CHALLENGE

BRNO – Znáte slavnou počítačovou hru z 80. let TETRIS, ve které musíte poskládat úsporně všechny kostečky tak, aby zabraly co nejméně místa? Hra inspirovala záchranáře ze švýcarského Curychu, kteří vyskládali všechny pomůcky z jejich vozu do co nejmenšího prostoru a vyfotili z ptačí perspektivy. Fotografii zveřejnili na Facebooku jako výzvu pod názvem TETRIS CHALLENGE a spustili tím lavinu podobných fotek od záchranářů i hasičů na celém světě.

zdroj: MPBrno

V Brně se jako první připojili poříční strážníci, hasiči i Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje. Lze jen žasnout, jak se tolik věcí může vejít do sanitky. Na malém prostoru před sanitkou můžete vidět monitor životních funkcí, nosítka, vakuovou matraci, batohy s nejnutnější medikací a pomůckami na zajištění dýchacích cest a žilního vstupu, termofolii, porodní balíček, ale taky třeba tablet, tiskárnu a mnoho dalšího. „Klíčové jsou například dva batohy, šedý váží 14 kilo a červený 17 kilogramů, které nesou záchranáři na zádech, když se nedá dojet autem až k místu události. V těchto batozích vozíme nejnutnější medikaci. Srdcem sanitky je monitor životních funkcí a defibrilátor. Používáme je u každého výjezdu, protože každému pacientovi měříme vitální funkce. To vše s sebou vozíme, abychom si dokázali poradit v každé situaci,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Poříční jednotka brněnských strážníků vyložila své vybavení na přístavišti brněnské přehrady, kde zasahuje nejčastěji. Jsou vybaveni záchrannými vestami a obleky a přilbou. V zimě navíc s sebou vozí ještě vrtačku na led, speciální bodce a metr na led.