Písečané! Víte, že město je několikanásobným držitelem Oskara?

PÍSEK – Již několikáté ocenění Oskara putuje také tento rok do Písku. Patrně přemýšlíte nad tím, zda jsme se nespletli. Ale není tomu tak. Ocenění je vlastně i vaše zásluha a v následujících řádcích se dozvíte, proč.

Písek je totiž několikanásobným držitelem krajského Odpadového Oskara v kategorii měst nad pět tisíc obyvatel. Ocenění za nejnižší produkci komunálního odpadu (v tomto případě 143,6 kilogramů na osobu a rok) získal i tentokrát.

Soutěž Odpadový Oskar vyhlašuje spolek Arnika už pátým rokem. Jejím cílem je upozornit na potřebu zodpovědného nakládání s odpady a zároveň obce motivovat ke snižování množství komunálního odpadu.

„Nižší produkce směsných odpadů oceněné obce dosahují díky efektivnímu nastavení odpadového hospodářství, a především motivací obyvatel. Konkrétně Chvalšiny a Písek jsou výbornými příklady dobré praxe,“ uvádí Milan Havel, odborník na odpadové hospodářství ze spolku Arnika.

„Písek díky mnohaleté systematické práci na zkvalitňování odpadového hospodářství dnes recykluje a kompostuje přes 60 procent veškerých odpadů. Navíc těchto nadprůměrných výsledků dosahujeme za vysoce podprůměrných nákladů,“ říká místostarosta Ondřej Veselý.

Ve městě je v současnosti 145 sběrných stanovišť na separovaný odpad, 12 kontejnerů na textil, 12 kontejnerů na elektroodpad a 2 000 nádob na bioodpad. „Další odpady lze odevzdat ve sběrných dvorech. Těch je v Písku sedm. Zatímco v roce 2010 skončilo v nádobách určených pro recyklovatelný odpad zhruba 33 procent veškerého odpadu vloni toto číslo bylo dvojnásobné. Písek je také držitelem celostátního Odpadového Oskara za příklad dobré praxe,“ informuje Miloslav Šatra.

„Chtěl bych poděkovat všem Písečákům, kteří třídí odpady a nakládají s nimi uvědoměle. Pomáhají tak nejen vyhrávat podobné soutěže, ale především chránit životní prostředí. Bude potřeba, abychom to společně naučili i ty, kteří to ještě neumí anebo nepovažují za důležité,“ dodává místostarosta.

Česká republika má výrazně vyšší produkci směsného komunálního odpadu než vyspělé země. Obyvatelé u nás v průměru ročně vyhodí 270 kilogramů odpadu, zatímco v Rakousku nebo v Německu je to 170 kilogramů.