V Chrudimi začne dlouho očekávaná stavba dopravního terminálu

CHRUDIM – V úterý 1. října dojde v Chrudimi k oficiálnímu předání staveniště významné stavby terminálu veřejné dopravy. Rozsáhlá přestavba lokality kolem železničního nádraží bude dokončena do konce října příštího roku.

Nový dopravní terminál před železniční stanicí a v blízkosti autobusového nádraží v Chrudimi se má stát důležitým přestupním uzlem regionální dopravy a má přispět k pohodlnějšímu a díky tomu také k intenzivnějšímu využívání veřejné dopravy v Chrudimi a okolí. Terminál umožní komfortnější přestup pro cyklisty nebo pěší, zvýší bezpečnost silničního provozu a upraví možnosti parkování automobilů a jízdních kol.

Přestavba ulice Čs. armády v okolí nádraží zahrnuje přestavbu stávajících parkovacích stání a vybudování nových stání v celkovém počtu 108 míst. Projekt počítá s místy v návaznosti na následné použití hromadné dopravy (režim P+R = zaparkuj a jeď), přibudou též dvě stání pro rychlý nástup a výstup označená K+R (Kiss and Ride = polib a odjeď). Některá stání je nutné vyhradit pro potřeby ČD, SŽDC a České pošty, samozřejmostí jsou stání pro vozíčkáře. Novinkou bude čtveřice parkovacích míst u dvou dobíjecích stanic pro elektromobily.

„Zlepšení vazeb mezi jednotlivými druhy veřejné dopravy je sice hlavním, ale ne jediným cílem projektu. Podobné prostory jsou často vůbec prvním kontaktem návštěvníka s obcí, v našem případě s krásným historickým městem. Úsilí tedy směřuje také k celkové kultivaci prostoru chrudimského přednádraží,“ uvedl starosta města František Pilný, který se zúčastní slavnostního předání stavby a dotkne se jejího významu pro město, jeho obyvatele, ale i pro celý region. Zároveň připomene vazbu termínu dokončení díla na dopravní spoje a popřeje zhotoviteli, aby se jej podařilo dodržet.

Ulice Čs. armády se v prostoru přednádraží promění v náměstí vydlážděné žulou, mikroklima zpříjemní originálně výtvarně pojednaná kamenná kašna, přibudou také nové stromy a lavičky. Elektronická tabule s odjezdy autobusů MHD cestujícím zpřehlední přestupy. Stavbu v hodnotě 62,6 milionu korun včetně DPH spolufinancuje 30 miliony Evropská unie, podíl státního rozpočtu činí 1,76 milionu korun.

„Původní záměr přerodu dopravního uzlu počítal i s úpravami autobusového nádraží. To však město nevlastní a jeho majitel se k projektu bohužel nepřipojil,“ sdělil místostarosta Aleš Nunvář.

Stavbou terminálu veřejné dopravy však investicím v této lokalitě ještě není konec. „V tuto chvíli připravujeme další pokračování. Například výstavbu parkoviště poblíž Škroupovy ulice, které by sloužilo jak cestujícím, tak i návštěvníkům nedalekého hřbitova. Vítaná by byla také lávka přes železniční koleje směrem ke Skřivánku. Vše ale bude záležet na dalších dotacích,“ dodává starosta.

Vizualizace: Městský úřad Chrudim