Houbaři, v Brně se koná výstava pro vás. Můžete si nechat určit houby

BRNO – Již se stalo tradicí, že Mykologický klub Brno pořádá na podzim výstavu hub. Letos již 11. ročník proběhne od soboty 28. září do pondělí 30. září ve společenském sále KVIC Vinohrady v objektu bývalé ZŠ Bzenecká 23.

Houby a houbaření již dávno patří k těm nejkrásnějším a nejrozšířenějším koníčkům u nás. Bohužel stále dochází k otravám z hub. „V době vrcholící sezony řešíme případy otravy z hub téměř denně. Často ji způsobuje záměna pečárky ovčí, tedy žampionu, za jedovatý druh pečárky zápašné,“ upozornil mykolog Vladimír Antonín. Právě návštěva této výstavy může pomoci běžným houbařům poznat základní znaky jedovatých a jedlých hub. Také letos budou mít návštěvníci možnost vidět houby rostoucí nejen na Brněnsku, ale díky nadšeným organizátorům i houby rostoucí v jiných koutech Moravy a Čech. Na výstavě vám určí vaše houby pracovníci z houbařské poradny Moravského zemského muzea RNDr. Vladimír Antonín a Mgr. Hana Ševčíková a další mykologičtí odborníci.

Organizátoři výstavy si vytyčili cíl šířit osvětu nejen mezi praktickými houbaři, ale také mezi mládeží. Proto je výstava v pondělí určená především žákům základních a středních škol. Žáci v rámci školní výuky zde mají jedinečnou možnost vidět ve skutečnosti to, o čem se učili. Na vlastní oči porovnat houby hřibovité, lupenaté, břichatkovité atd. Rovněž děti z blízkých mateřských školek již pravidelně docházejí a jsou nadšenými a velmi zvídavými návštěvníky této podzimní výstavy hub. „Vždy je zajištěn odborný výklad a pořadatelé zodpoví všechny otázky,“ zve na výstavu předsedkyně klubu Drahomíra Sukupová.