Tisíce domácností v Líšni a na Kyjovsku byly kvůli větru bez elektřiny. Hasiči se nezastaví kvůli spadlým stromům. Vlaková doprava na Břeclavsku je omezená

BRNO, HODONÍN, BŘECLAV – Silný vítr, který přecházel během pondělí od západu na východ, potrápil obyvatele v okolí Kyjova a brněnského sídliště Líšeň, kteří zůstali bez elektrického proudu. Kvůli silnému větru bylo mimo proud dva a půl tisíce domácností.

Příčinou poruch jsou větve a stromy popadané na elektrické vedení. V Líšni byl výpadek elektřiny největší na jižní Moravě. Energetikům se však podařilo ve většině domácností energii do dvou hodin obnovit.  „Spadlý strom strhl vedení elektrického proudu na Kyjovsku. Bez elektřiny je kvůli tomu téměř 2 000 domácností,” informovala odpoledne mluvčí E.onu Martina Slavíková. Zástupci společnosti pracují na znovuobnovení dodávek elektřiny do celé oblasti. „Na opravách intenzivně pracujeme a tam, kde je to možné, dodávky elektřiny postupně obnovujeme,“ dodala Slavíková.

Zástupci společnosti pracují na znovuobnovení dodávek elektřiny do celé oblasti, podařilo se to i na Kyjovsku. „Podařilo se obnovit dodávky pro více než 1 700 domácností, takže v tuto chvíli zde porucha omezuje necelých 300 domácností. Nově trápí silný vítr obyvatele v oblasti Bučovic na Vyškovsku, kde je aktuálně bez elektřiny asi 550 domácností,“ doplnila Slavíková.

zdroj: HZS JMK

Spadlé stromy zastavily před jedenáctou hodinou dopravu mezi Lanžhotem na Břeclavsku a slovenskou stanicí Kúty. Vlaky nabírají zpoždění, některé jedou po odklonové trase Kúty – Holíč – Hodonín – Břeclav. Vlak EC 130 z Budapešti do Varšavy je zcela zrušený. Dopravní komplikace mají na svědomí zpoždění vlaků o zhruba dvě hodiny.

Silný vítr od rána stále zaměstnává jednotky jihomoravských hasičů. „Evidujeme již téměř 70 událostí v celém kraji. Ve většině případů jde o popadané stromy na silnici, nejčastěji jde o Brno-venkov. Vyjížděli jsme například do Chrlic, ale také například do brněnských Bohunic,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. V brněnských Chrlicích v Rebešovické ulici hasili strom, který spadl na trakční vedení. Hasiči nechali vypnout proud v troleji a událost předali drážním hasičům. V Brně-Bohunicích v ulici Netroufalky spadl strom na autobus. Naštěstí v něm byl jen řidič a ke zranění nedošlo. V zámeckém parku v Lednici se kvůli větru zlomila polovina vzrostlého kaštanu. Hasiči se museli postarat o odstranění i zbylé části stromu, potrápily je ale divoké včely, které právě ve zlomeném stromu měly hnízdo. Očekává se, že poryvy větru způsobí další komplikace v železniční, silniční i letecké dopravě. Lidé by měli být obezřetní při pobytu venku kvůli vyvráceným stromům a pádům větví.