Buďte opatrní! Silný vítr zasáhl Vysočinu

VYSOČINA – Až devadesátikilometrové rychlosti za hodinu může dosahovat vítr na Vysočině. Meteorologové varují a doporučují omezit pohyb venku i jízdu autem, nechodit do lesa a nezdržovat se u starších budov a v blízkosti vysokých stožárů.

Silný západní až jihozápadní vítr s nárazy kolem 90 km/h má foukat do dnešních 19.00 hodin. Meteorologové očekávají poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku i některých budovách. Může dojít k přerušení elektrického vedení a hrozí i nebezpečí úrazů nebo ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvrácenými stromy.

Tři hodiny práce a padesátka zásahů

Foto: HZS Kraje Vysočina

A právě popadané stromy a větve od rána komplikují dopravu na Vysočině. K prvním zásahům hasiči z Vysočiny vyjížděli několik minut po 7.00 hodině ranní. Za tři hodiny tak už mají za sebou na 50 zásahů. Většinou odstraňují popadané stromy a větve. „V několika případech hasiči upevňovali nebo zabezpečovali utržené střešní krytiny na domech. Nejvíce událostí zatím řešili na Jihlavsku a Pelhřimovsku,“ informovala kolem 10.00 hodiny dopolední mluvčí krajských hasičů Petra Musilová s tím, že všechny události, u kterých hasiči na Vysočině v souvislosti počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob.