Jak postupovat, pokud vám vichřice poškodila majetek

KUTNÁ HORA –  Řádění živlů se bohužel neubráníme, tak ve snaze ochránit vlastní majetek a život, jsme dobře pojištěni, alespoň ti prozíravější z nás. Prvním krokem je vzít do ruky fotoaparát nebo chytrý telefon a nafotit zkázu dříve, než se pokusí ji kdokoliv odstranit nebo uklidit. Ať už se jedná o padlý strom na vaše vozidlo nebo dům, rozbitý skleník nebo poškozenou střechu. Mezi další přírodní živly se řadí také krupobití, povodeň nebo oheň. Po kontrole stavu, by se měl poškozený co nejdříve obrátit na svoji pojišťovnu a škodu ohlásit.

Do pojištění domu spadá také garáž, hospodářské stavení, plot i bazén. Pojištění může být sjednáno se spoluúčastí, proto je dobré v takovém případě dopředu počítat s tím, že něco budete muset zaplatit sami. V době, kdy máte škody vyfocené a řádně sepsané, rychle zabraňte dalšímu poškozování majetku, tím je myšleno – zavolat pokrývače, aby do střechy dále nepršelo, nebo ji alespoň provizorně zakrýt plachtou apod. Výdaje takto vzniklé patří do pojistného plnění.

Jak provézt nahlášení pojistné události na vaši pojišťovnu? Buď prostřednictvím internetu, kde vyplníte všechny požadované kolonky, odpovíte na dotazy ve formulářích a připojíte fotodokumentaci. Pojišťovna se vám ozve zpátky. Druhým krokem je telefonické hlášení pojistné události, ale mějte v tomto případě na paměti, že pokud se Českem prožene vichřice, nejspíš budou i ostatní klienti nahlašovat to samé a tak čekací doby pro vyřízení budou delší. Existují už dokonce mobilní aplikace určené k takovým účelům.