Lednicko-valtický hudební festival představí hudbu, kterou poslouchali Lichtenštejnové

BŘECLAV – Při čtvrtém ročníku Lednicko-valtického hudebního festivalu zazní hudba, které kdysi naslouchali členové rodu Lichtenštejnů.  Festival začal o víkendu 28. až 29. září ve státním zámku Lednice a do 12. října nabídne osm koncertů.

Organizátory festivalu inspiroval odkaz kapelníků a skladatelů, kteří v minulých staletích působili ve službách Lichtenštejnů. Právě tento rod formoval dnešní podobu Lednicko-valtického areálu a okolí. Informace o architektuře míst jsou obsaženy v brožuře festivalu, která je nabízena návštěvníkům festivalu. „Lichtenštejnové zde kromě vína pěstovali i bohatou hudební kulturu a jejich odkaz je pilířem programu letošního ročníku,“ řekl dramaturg a ředitel festivalu Jiří Partyka. Festival pravidelně navštěvují zástupci vládních institucí, kulturních domů, majitelé z oblasti Lednicko-valtického areálu a v každém případě milovníci klasické hudby. Při úvodním ceremoniálu zazněly v jízdárně státního zámku Lednice romantické skladby Schuberta, Beethovena, Chaussona a lichtenštejnského skladatele Josepha Rheinbergera v podání houslistky Cosimy Soulez Larivierové a za doprovodu pianisty Miroslava Sekery. Na druhém koncertu v okolí chrámu Diana, nazývaného také jako Rendez-vous, hráli harfistka Kateřina Englichová a flétnista Petr Pomkla.

Hudba z Nové Říše je podtitulem třetího koncertu v úterý 1. října na bývalém lichtenštejnském sídle zámku Mikulov. Houslový koncert Pavla Vranického zahraje Ivan Ženatý a v doprovodu klasického souboru 18+ zazpívá sopránová sólistka opery Národního divadla Marie Fajtová. Na čtvrtém koncertu v sobotu 5. října zahraje v kostele svatého Bartoloměje v rakouském Katzelsdorfu pražský soubor Collegium Marianum hudbu lichtenštejnského autora Johanna Georga Orschlera. Na pátém koncertu v neděli 6. října vystoupí CAPPELLA MARIANA pod vedením Vojtěcha Semeráda ve valtické zámecké kapli.

Důležité místo v programu má také dosud málo hraný vídeňský autor Johann Melchior Pichler, který roku 1721 nastoupil jako kapelník a skladatel knížete z Lichtenštejna. Kromě koncertu v Katzelsdorfu zazní jeho melodie také na šestém cembalovém dvojkoncertu ve středu 9. října v Kapli svatého Cyrila a Metoděje v Břeclavi. Hosty budou významní absolventi ZUŠ v Břeclavi houslista Jiří Partyka a violoncellista Lukáš Svoboda. Violoncellista Emil Rovner bude hlavním sólistou sedmého koncertu v pátek 11. října v divadle zámku ve Valticích. Ten bude věnován nespravedlivě přehlíženému skladateli a kontrabasistovi z Valtic Johannes Matthias Spergerovi. Jako host vystoupí řečník Josef Kepka. Poslední osmý gala koncert se tradičně bude konat ve valtické zámecké jízdárně v sobotu 12. října. Zahraje klavírista Lukáš Vondráček a zazpívá sólistka Vídeňské státní opery mezzosopránistka Alexandra Jangelová v doprovodu Pražské komorní filharmonie. Festival uzavře 5. klavírní koncert Ludwiga van Beethovena.

Doprovodným programem LVHF 2019 jsou doplňkové koncerty pro školy. Během koncertů je hudba doprovázena atraktivním komentářem představujícím klasické hudební nástroje i hudbu různých žánrů, stylů a dob. Součástí festivalu jsou rovněž přednášky o rodu Lichtenštejnů a dobovém hudebním životě. Úplný program zájemci najdou na webu www.lvhf.cz.