Na Pardubicku láme silný vítr stromy, hasiči se nezastaví

PARDUBICKÝ KRAJ – Varování hydrometeorologů se vyplnila. Vítr má zesilovat a v nárazech bude mít rychlost kolem 25 m/s (90 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h). Ztížena může být chůze, komplikace nastaly i v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů.

V Pardubickém kraji hasiči v souvislosti se silným větrem během dnešního dopoledne (do 10 hodin) zasahovali u 24 událostí. Zejména u popadaných stromů a polámaných větví na silnicích, ale i u spadlých stromů na kolejích ve Starých Jesenčanech. Další strom spadl na trať v Rosicích.

Stromy při pádu ničí i dráty elektrického vedení. Motorové pily hasičů se nezastavily a byly v provozu v lokalitách Kladruby nad Labem, Lázně Bohdaneč, Semtín, Chrudim (2x), Nemošice, Zámrsk – Janovičky, Horka, Řetová, Pardubice (2x), Korouhev, Velká Skrovnice, Jezbořice.

V Pardubicích v ulici Za Kopečkem na podmáčeném svahu hrozily pádem stromy na dům. Několik polámaných větví hasiči odstranili ze střechy a dále spěchali na odstranění spadlého stromu na dráty elektrického vedení do Chrudimské ulice v Pardubicích.

V půl jedenácté dopoledne došlo k vážné dopravní nehodě se zraněním. Na silnici z Hlinska na Ždírec nad Doubravou, těsně za odbočkou na Studnici, došlo kvůli silnému větru k pádu stromu na nákladní automobil. Na místě probíhají záchranné a vyprošťovací práce, zasahují zde hasiči, policisté i záchranáři. Místo bude neprůjezdné přibližně do 14:15 hodin.

Stromy spadly i u obce Bezděkov a v Pardubicích na silnici mezi Pardubičkami a Nemošicemi u kynologického cvičiště.

Foto: HZS Pardubického kraje