Řidiči projíždí Brodem někdy až desítky minut a bude hůř

HAVLÍČKŮV BROD – Zacpaná Masarykova ulice, centrum města a v dopravních špičkách i celá Chotěbořská. Tak od konce minulého týdne vypadá doprava v Havlíčkově Brodě. Důvodem je uzavřená spodní část Dolní ulice, kam se přesunuli dělníci, kteří rekonstruují plynovod. A bude ještě hůř. Přesně za týden, v pondělí 7. října odstartuje oprava Lidické ulice – výpadovky na Jihlavu.

Uzavírka Dolní ulice

Z důvodu rekonstrukce plynovodu platí úplná uzavírka II/150 ulice Dolní od křižovatky Dolní – Žižkova po křižovatku Dolní – Na Ostrově až do 31. října, a to pro veškerý provoz. „Ze Žižkovy ulice lze odbočit na Havlíčkovo náměstí, z Havlíčkova náměstí do ulice Žižkova a od 25. října nebude možný ani průjezd z Havlíčkova náměstí do ulice Žižkova,“ popisuje omezení mluvčí brodské radnice Alena Doležalová s tím, že ulice Na Ostrově je celá zjednosměrněna.
Autobusy MHD mají náhradní zastávku místo některých spojů Havlíčkovo náměstí na zastávce Husova. Od 25. října bude náhradní zastávka zřízena i na ulici Boženy Němcové. Přesné informace budou vyvěšeny na příslušných zastávkách.

Další rekonstrukce Lidické zajistí třítýdenní kolaps

Všichni řidiči pamatují nepříjemnou uzavírku z dubna letošního roku. Ředitelství silnic a dálnic, které má silnici ve správě, znovu uplatnilo reklamaci a cestáři se museli na frekventovanou výpadovku na Jihlavu opět vrátit a její horní část opravit. Je to sotva půl roku a situace se opakuje, tentokrát se bude opravovat spodní úsek – od křižovatky s I/34 po odbočku do ulice Nad Skalkou. Na první projetí je zřejmé proč. V silnici jsou vyjeté koleje, díry a místy se povrch vozovky úplně rozpadá.

Opravy odstartují v pondělí 7. října a trvat mají nejdéle do 27. října. Rozdělí se do dvou etap a stejně tak budou řešené objížďky jedné z nejfrekventovanějších silnic v Havlíčkově Brodě.
Pokud se budete moci úseku úplně vyhnout, využijte obousměrnou objízdnou trasu, která povede přes kruhový objezd u hotelu Slunce, Nádražní, dále přes Černý most a Havířskou, na kruhový objezd a po Průmyslové na silnici I/38 ve směru na Jihlavu.

I. etapa
Pokud pojedete směrem na Jihlavu – před křižovatkou I/38 a I/34 bude zrušený levý pruh rovně a bude možné odbočit pouze vlevo. Za křižovatkou bude provoz svedený do levého pruhu a za cca 50 metrů bude svedený do protisměru. Pravé odbočení ze silnice I/34 bude rovnou do protisměru. Kousek od betonových ostrůvků budou provoz řídit semafory.
Ve směru na Golčův Jeníkov, resp. na Kolín budou provoz řídit semafory (zhruba v úrovni ulice Sekaninova) a doprava pojede v pravém jízdním pruhu.

II. etapa
Směr Jihlava – před křižovatkou silnice I/38 a I/34 bude zrušený levý jízdní pruh rovně a odbočit budete moci pouze vlevo. Za křižovatkou se bude jezdit v pravém pruhu a semafory s kyvadlovým provozem zůstanou zhruba na stejném místě.
Směr Golčův Jeníkov/Kolín – před semafory bude nutné přejet do levého jízdního pruhu a po průjezdu semaforu pojedete v protisměru. Jízdní pruh bude platit zhruba 100 metrů od křižovatky se silnicí I/34. Poté už budou navazovat tři pruhy a provoz se vrátí do správného směru jízdy a pruhů.