S popadanými stromy se roztrhl pytel! Padají do elektrického vedení, na koleje, zaparkovaná auta i chaty!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Zatímco do 6. hodiny ranní byl ve středních Čechách poměrně klid, od té doby se v důsledku vichru s popadanými stromy doslova roztrhl pytel. Středočeští hasiči řešili k 11. hodině dopoledne kvůli spadlým stromům přes 90 událostí. Padající stromy působí zatím největší komplikace v dopravě a v dodávce elektrické energie. Stromy padají na silnice, koleje, zaparkovaná auta i na chaty. Nejsilnější nárazy větru se očekávají mezi 11. až 17. hodinou, ke slábnutí by mělo dojít k večeru. Nejhorší situace je dosud na Příbramsku a v okrese Praha-východ.

Hasiči ze zkušeností radí omezit pohyb venku i jízdy automobilem. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Dále doporučují nezdržovat se a neparkovat v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k padlým drátům vysokého napětí.

Pro Středočeský kraj vydal Český hydrometeorologický ústav na dnešek výstrahu na silný vítr s vysokým stupněm nebezpečí. Výstraha platí do do 20:00.

 

Ve Velvarech se rozlomil mohutný strom, který spadl na dvě zaparkovaná vozidla. Foto: HZS ScK

 

Ve Slaném řešili hasiči spadlý strom na zaparkovaná osobní auta. Foto: HZS ScK