Diskriminace Čechů ve vlastní zemi není výplodem bujné fantazie

BEROUN – Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla od dubna do konce září celkem 139 kontrol, které měly za cíl odhalit diskriminační praktiky obchodníků u nás. Současně zaměstnanci ČOI kontrolovali i další právní předpisy, které mají dozorovat.

Pracovníci inspektorátu například našli na webových stránkách restaurace, že toto zařízení není vhodné pro děti do 8 let. Odpověď na elektronický dotaz, zda si může rodina ve složení 4 dospělý, jedno roční a jedno čtyřleté dítě zarezervovat stůl byla, že tato restaurace neakceptuje přítomnost dětí do 8 let.

Jindy například česky hovořícím inspektorům, kteří se v roli běžného zákazníka chtěli posadit v restauraci a objednat si, toto nebylo umožněno, oproti anglicky hovořícím zákazníkům. V tabulce níže, najdete přesná data, která inspekce zveřejnila.

Ombudsmanka, či-li ochránkyně lidských práv Anna Šabatová oproti tomu v loňském roce rozhodla, že vyhrazené oddíly pouze pro dámy ve vlacích Českých drah, nejsou diskriminací mužů, sledují pouze legitimní cíl zvýšit pocit bezpečí cestujících žen, tedy i zvýšit zájem žen o cestování vlakem.