Areál Kroměřížské nemocnice se zazelená. Vykácené stromy nahradí nové

KROMĚŘÍŽ – Za poslední čtyři roky muselo v areálu Kroměřížské nemocnice jít čtyřiapadesát stromů k zemi. Podle průzkumu odborníků některé vzrostlé stromy ohrožovaly bezpečí pacientů a třináct z nich muselo ustoupit novým přístavbám. V průběhu letošního roku tak zkrášlí areál celkem jedenasedmdesát nových stromů, převážně javory, lípy a habry.

Dendrologický průzkum nechává nemocnice provádět pravidelně. Podle něj byly některé stromy v havarijním stavu a hrozilo jejich zřícení. Kácení tak bylo podle nemocnice nutné s ohledem na bezpečnost pacientů, návštěvníků i personálu. „Kácet vzrostlé stromy, které tady desítky let zlepšují klima a zkrášlují prostředí, je vždycky smutné. Stromy byly napadené dřevokaznými houbami a dalšími škůdci. Nemohli jsme riskovat, že by při silnějším poryvu větru některý z nich spadl a někoho zranil,“ vysvětlila provozní náměstkyně Kroměřížské nemocnice Blanka Šimůnková.

Tři mladé stromy musely ustoupit přístavbě hemodialyzačního střediska, další tři přístavbě magnetické rezonance a sedm novému parkovišti u vjezdu. Náhradní výsadba probíhá v nemocničním areálu průběžně, většina nových stromů, a to celkem jedenasedmdesát, bude vysazeno za letošní rok. Finance na kácení i výsadbu poskytl Zlínský kraj, celkem se jedná o čtyři sta padesát tisíc korun.

Foto: Nová výsadba v areálu Kroměřížské nemocnice. Zdroj: Kroměřížská nemocnice a. s.