Do policejní akce na dálnici D1 se zapojil i vrtulník

VYSOČINA – V pondělí 30. září se to na dálnici D1 policisty jen hemžilo. Konala se velká dopravně bezpečnostní akce s cílem kontrolovat chování řidičů v modernizovaných úsecích. A výsledek? Kamioňáci jízdou v levém jízdním ve zúžení komplikují provoz. Policisté avizují, že podobné akce budou opakovat.

Posádka vrtulníku sledovala dodržování zákona o provozu na pozemních komunikacích ze vzduchu a zjištěná porušení předávali policisté hlídkám na dálnici. Do akce se zapojili také policisté z oddělení silničního dohledu z Vysočiny se speciálním laserovým radarem. Měřili jím dodržování nejvyšší povolené rychlosti v modernizovaných úsecích.
„Policisté v rámci akce zjistili 45 přestupků, z nichž největší počet se týkal překročení nejvyšší povolené rychlosti v modernizovaných úsecích,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. V rekonstruovaných úsecích mohou řidiči jet maximálně 80 kilometrů v hodině.

Ve 12 případech jely dodávky nebo nákladní auta v levém jízdním pruhu v místech, kde značka povoluje jízdu vozidlům o šířce maximálně 2,20 metru.  Podobné „kousky“ v kombinaci s nepozorností řidičů mají za následek zbytečné dopravní nehody, jejichž odstraňování pak výrazně komplikuje průjezdnost dálnice.

„Nasazení policejního vrtulníku jsme využili především k monitorování chování řidičů nákladních vozidel, kteří často bezdůvodně využívají k jízdě levý jízdní pruh, a brání tak na dálnici v plynulosti provozu. Navíc, když dojde na dálnici, zejména v úsecích v opravě, k nějaké dopravní nehodě nebo jiné mimořádné události, kamiony nám pak blokují oba zúžené jízdní pruhy a komplikují nejen příjezd složek integrovaného záchranného systému na místo, ale také odstraňování následků nehod,“ uvedl Jaroslav Nesiba, zástupce vedoucího dálničního oddělení Velký Beranov.

S intenzivními kontrolami, zaměřenými na chování řidičů v modernizovaných úsecích dálnice D1, musí řidiči počítat i v dalším období.

Podívejte se na záběry z vrtulníku

Zdroj: Policie ČR