Jmenuje se po něm náměstí v Telči. Víte, kdo byl Zachariáš z Hradce?

TELČ – Všichni v Telči se se jménem Zachariáše z Hradce setkali, všichni vědí, že telčské náměstí nese jeho jméno, ale co o něm vlastně víme? Kdo byli jeho rodiče, sourozenci? Co víme o jeho manželkách? Na všechny tyto otázky a nejen na ně odpoví nová výstava v síni telčské radnice, kterou zpřístupní v pondělí 7. října v 15.00 hodin její slavnostní vernisáž.

„Zachariáš z Hradce byl nejenom dobrým hospodářem, ale i šlechticem se sociálním cítěním. Jeho smysl pro krásu a estetiku, který se projevil především ve velké přestavbě gotického hradu na renesanční sídlo, měl vliv i na celkovou podobu Telče. Hlavně jeho zásluhou Telč navštěvují turisté z celého světa,“ přiblížila Helena Grycová Benešová z Muzea Vysočiny Jihlavy, pobočka Telč.

Odpověď na otázky v úvodu pozvánky a další informace získáte právě na výstavě, která má přiblížit osobnost Zachariáše z Hradce jako významného renesančního šlechtice, mecenáše a budovatele.

Výstavu, kterou připravila telčská pobočka Muzea Vysočiny Jihlava ve spolupráci s Muzejním spolkem v Telči a Městem Telč, si můžete prohlédnout až do 31. října.