Plzeňská radnice vyvěsila černý prapor: Zemřel Karel Gott

PLZEŇ – Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott, který se svým hlasem zapsal do srdcí mnoha fanoušků. Za svoji kariéru prodal 50 milionů nosičů desek, což z něj učinilo nejúspěšnějšího českého interpreta.

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni. Nejdříve se vyučil v ČKD elektromontérem, avšak už během učňovských let nacházel zálibu v hudbě a ve zpěvu. V 50. letech amatérsky vystupoval a účastnil se pěveckých soutěží. Jeho cesta logicky vedla na konzervatoř, kde získal svoji obdivuhodnou pěveckou techniku.

V roce 1962 přijal nabídku na angažmá do divadla Semafor od  Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Díky jejich písni Oči sněhem zaváté ovládl tehdejší československou hitparádu a dopomohla mu k získání prvního Zlatého slavíka.

V roce 1967 odletěl na 7 měsíců trvající angažmá do Las Vegas, kde z něho vyrostl sebevědomý profesionál. V roce 1968 reprezentoval Rakousko na mezinárodní hudební soutěži Eurovision Song Contest. Díky této účasti se dostal do povědomí v mnoha zemích a stal se oblíbeným i v německy mluvících zemích.

Karel Gott vydal více než 290 sólových alb na domácí scéně i v zahraničí. Kromě „slavíků“ získal přes 120 televizních ocenění, osm zlatých desek, jednu diamantovou desku, opakovaně se umisťoval na prvních příčkách hitparád a prodeje desek. Nazpíval téměř 1000 písní.