První cyklisté se snad už brzy projedou po cyklostezce na Pávov

JIHLAVA – Její výstavbu provázely od počátku samé nepříjemnosti. Původně měla být dokončená před létem – 31. května. Následně se termín prodlužoval. První cyklisti by se po ní mohli projet v nejbližších dnech. Řeč je o nové cyklostezce na Pávov, která je už hotová, jen chybí potřebná kolaudace, aby na ni město Jihlava jako investor stavby, pustilo první cyklisty. Do té doby je cyklistům průjezd zakázán.

Jednou z prvních překážek byl krach společnosti PSJ. „Dodavatelem stavby byla na počátku společnost Alpine Bau. Kvůli potížím jejich mateřské firmy PSJ však nebyla dodavatelská společnost schopna složit bankovní záruky. Během května se společnost Alpine Bau spojila se společností PORR, která stavbu v současné době dokončuje,“ připomíná náměstek pro oblast rozvoje města Petr Laštovička.

Mimořádných problémů se však při stavbě objevilo ještě několik. Například komplikace s přeložkami inženýrských sítí, respektive neevidované sítě, nebo zjištěný průsak hráze rybníka v soukromém majetku. Dále termín dokončení stavby prodlužovaly nedostatečně navržené sanace v některých níže položených úsecích nebo špatné propustky pod železnicí.

Dodatků k původní smlouvě tak vzniklo celkem sedm, ty doprovázely desítky změnových listin. „S dodavatelem stavby jsme prozatím nenašli shodu na oprávněnosti a výši smluvních pokut. S ohledem na vůli obou stran ukončit dílo v podzimním termínu jsme využili možnost nezapočítávat tyto, z pohledu práva prozatím nejisté pohledávky vůči vystaveným fakturám, a řešit to případně soudní cestou,“ doplnil Petr Laštovička.

V současné době je cyklostezka dostavěna a v nejbližších dnech má dojít ke kolaudaci. Pokud vše proběhne tak, jak má, stezka se otevře cyklistům. Její slavnostní otevření plánují zástupci města na druhou polovinu října, případně na začátek listopadu.