Stáří, ať už vlastní nebo rodičů, je složitým životním obdobím. Na co se připravit, abyste nebyli zaskočeni

Mládí nevydrží nikomu věčně, a proto mnohdy právě v období, kdy má člověk ještě plno sil, je vhodné myslet na zadní kolečka. Stáří totiž často přichází pozvolna a nenápadně, takže mnozí lidé si nechtějí úbytek vlastních sil připustit. O to je pak horší, když zastihne dotyčného nepřipraveného. Dopad může být závažný nejen pro něj samotného, ale také pro jeho nejbližší.

Snížení příjmů

Odchod do důchodu znamená pro většinu lidí znatelný pokles příjmů. Situace se navíc zhorší, pokud zemře manžel(ka) a je nutno vyžít jen z jednoho důchodu. Z tohoto důvodu je dobré, ještě pokud je člověk při síle a financích, obnovit v domácnosti vybavení, které postupně dosluhuje. Nejčastěji se jedná o nákup nové pračky, lednice, sporáku, televize atd.

Potřeba vyšší bezpečnosti

Pokud již investujete do nového vybavení domácnosti, je dobré vybírat si výrobky, které jsou bezpečné. Například místo plynového sporáku, kde hrozí únik plynu nebo požár, je rozumnější investovat do sporáku se sklokeramickými nebo indukčními plotýnkami. Odpadá manipulace s otevřeným ohněm a riziko požáru.

Zhoršující se zdravotní stav

S vyšším věkem naneštěstí přibývá zdravotních problémů. I zde je potřeba nezapomenout na finanční rezervu. Zhotovení nového chrupu je záležitostí několika desetitisíců. Je rovněž potřeba pamatovat na zhoršení pohyblivosti. Přichází-li v úvahu renovace koupelny, mnoho lidí uvítá místo vany sprchový kout s vaničkou, která není vyvýšená, což usnadňuje vstup lidem s problémy dolních končetin. Je dobré také pamatovat na madla usnadňující pohyb v koupelně a na WC. Velkým problémem bývá také zdolávání schodů a to třeba jen do druhého patra. Je vhodné zavčasu, dokud je dost sil na stěhování, zvážit přestěhování se do domu s výtahem. Typicky podceňovaným problémem je situace v rodinných domech, kdy staří bydlí v horním patře a mladí dole. Je rozumné nabídnout mladému páru, dříve než se „zahnízdí“ v přízemí, výměnu pater i za cenu stěhování a stavebních úprav.

Řešení krizových situací

Jsou věci, o kterých se velmi špatně mluví a které si lidé v podstatě nechtějí ani připustit. Život se však neptá a ony jednoho dne mohou nastat. Jednou z nich je nemohoucnost, ať už dočasná či trvalá. Pokud vzhledem k věku či zdravotnímu stavu lze tuto situaci předpokládat, je vhodné připravit si krizový plán. Probrat v rámci rodiny, kdo a jak by mohl v dané situaci pomoci, např. obstarávání nákupů, podávání léků, převoz k lékaři atd. Naštěstí existují také organizace poskytující služby v péči o nemocné. Některé hradí zdravotní pojišťovna, jiné si musí dotyčný plně hradit sám. Rodina by se měla také domluvit, jestli v případě závažného zhoršení zdravotního stavu se bude schopna o nemocného postarat, což je mnohdy úkol velmi náročný, nebo bude potřeba využít služeb seniorských domovů či jiných, které zabezpečí ubytování a celodenní potřebnou péči. Rozhodnutí to je nelehké. Nicméně je dobré vědět, že čekací lhůty bývají velmi dlouhé. Řešit tyto věci na poslední chvíli v podstatě znamená vzít za vděk prvním zařízením, které nabídne volné místo, a to lze ještě hovořit o štěstí. Kvalita služeb jde pak stranou, přičemž ceny jsou vždy vysoké. Rozumnějším řešením je vytypovat si vhodná zařízení již v předstihu, zjistit si veškeré podmínky a osobně místo navštívit. V zařízení, které se bude jevit jako nejvhodnější, podat žádost s tím, že pokud dotyčný bude stále soběstačný,  přenechá se jeho místo dalšímu zájemci, avšak on v pořadníku stále zůstane.

Závěrečné doporučení seniorům, byť zní poněkud sobecky, říká, aby své životní úspory neinvestovali bezhlavě do svých dětí a vnoučat, ale vytvořili si rozumnou finanční rezervu pro pokrytí svých potřeb ve stáří.