V Pardubickém kraji se vylepšují podmínky pro cyklisty

PARDUBICKÝ KRAJ – I když se může zdát, že výstavba infrastruktury pro cyklisty a in-line bruslaře se v regionu vylepšuje jen pomalu, při podrobném pohledu je vidět za uplynulé čtyři roky velký pokrok. Vyplývá to z vyhodnocení plnění Koncepce cyklo a in-line turistiky v Pardubickém kraji.

V minulých letech se v kraji podařilo dokončit úplně nebo částečně 18 investičních záměrů cyklistické infrastruktury, například kilometrový úsek Počapelské Chalupy – Počaply, kilometrový úsek Pardubice, Vinice – Stará vojenská plovárna, sedmikilometrový úsek Vysoké Mýto – Hrušová a další.

Vznikly tu čtyři Bike resorty, například traily Na Vinicích ve Vysokém Mýtě v celkové délce 2,14 km s různým stupněm náročnosti nebo v Brněnci Brněnecké prameny – navazující produkt na Březovský trail s napojením na dálkovou cyklotrasu č. 24 Svitava. Tratě jsou určené pro širokou veřejnost. Více informací najdete na krajském turistickém portálu.

„Koncepci máme zpracovanou nyní na období do roku 2020. Na jejím naplňování budeme dále pracovat a zároveň budeme podporovat subjekty, které jsou nositeli realizace jednotlivých rozvojových priorit a opatření,“ říká radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný. „Prioritou pro nás stále zůstává budování infrastruktury dálkové cyklotrasy č. 2 – Labská stezka. Rychlost výstavby závisí na zajištění financování a v neposlední řadě i na tom, jak se podaří vykupovat jednotlivé potřebné pozemky. Neustále jednáme i s Jihomoravským krajem o možnosti propojení obou krajů dálkovou cyklotrasou č. 24 Svitava v úseku Skrchov a dál směrem na Letovice, kde momentálně není dořešeno komfortní pokračování trasy z území Pardubického kraje dál,“ doplňuje radní.

Ilustrační foto