V Rožmitále pod Třemšínem můžete nahlédnout do tajů výroby cvočků

Ve Starém Rožmitále v Podbrdí mají jediné i jedinečné Cvokařské muzeum u nás, kde se dozvíte mnoho zajímavého o téměř zapomenutém cvokařském řemesle. Muzeum založil nadšený chalupář a navštívit jej můžete mimo zimní měsíce od slušné hodiny ranní do soumraku.

Muzeum v Aleji Johanky z Rožmitálu

Cvokařské muzeum na vás dýchne svojí rodinnou atmosférou. Je rozděleno na dvě části, vlastní muzeum a veřtat neboli dílnu. Ta vypadá, jako by ji před chvílí opustil řemeslník. Uprostřed uvidíte pec s velkým cvokařským špalkem, který ovšem není dřevěný, ale jedná se o žulový balvan, na kterém cvokaři kovali cvočky. Prohlédnout si můžete i velký měch, kterým se šlapáním na nožní páku udržoval v peci stálý oheň. Řemeslníci pracovali přímo u výhně a na výrobu jednoho cvočku udělali 40 ran kladivem. Práce to byla velmi těžká, denně totiž museli vyrobit tisíc cvočků. V zachovalém veřtatu uvidíte i různé cvokařské nářadí, kterým vyráběli nejen cvočky, ale i kované hřeby nejrůznějších tvarů, skoby nebo kramle.

V místnosti muzea vás jistě zaujme replika boty okované cvočky. Výkovky se totiž používaly především pro vojenská bagančata, a proto jejich řemeslo v obou světových válkách bylo velmi důležité. Až natolik, že cvokaři nemuseli na vojnu. Na instalovaných panelech se seznámíte s cvokařským řemeslem a jeho výrobní technologií, dozvíte se i řadu informací o Starém Rožmitále, o místních zvycích, dialektu, přírodních katastrofách, pranostikách i slavných osobnostech, spjatých s tímto místem. Jednou z nich je i Jakub Jan Ryba a jeho slavná Česká mše vánoční. V muzeu jsou pro vás k dispozici pohlednice, turistické razítko, magnetky, certifikát o návštěvě, ručně kované šerky a pifle coby suvenýr. Nejoblíbenější výstavkou pro děti jsou kývající se solární postavičky v okně cvokařské dílny. V současné době je jich přes šedesát.

Chalupář vybudoval muzeum

Zajímavostí je, že Cvokařské muzeum zbudoval nadšený chalupář, který si ze stavení, kde je dnes umístěno muzeum, vzal manželku, jejíž předci se věnovali cvokařskému řemeslu. Cvokařství už dávno neexistuje, ale díky Jindřichu Jiráskovi neupadlo v zapomnění.

Turistické informace

Rožmitál pod Třemšínem svým návštěvníkům nabízí mnoho dalších aktivit. Můžete se vydat z náměstí na vrch Štěrbina, kde je pomník Jakuba Jana Ryby nebo jít Alejí Johanky do Starého Rožmitálu a navštívit kostel Povýšení sv. Kříže. Zavítejte i do zcela nového a velmi zajímavého Podbrdského muzea s rozsáhlou expozicí.

Místo

Středočeský kraj, okres Příbram, Rožmitál pod Třemšínem

GPS muzea: 49.6064381N, 13.8522833E

Kontakt

PhDr. Jindřich Jirásek
Alej Johanky z Rožmitálu 74
Starý Rožmitál, 262 42 Rožmitál pod Třemšínem
e-mail: jindrich.jirasek@email.cz
www.staryrozmital.cz

Otevírací doba a vstupné

Muzeum můžete navštívit každý den od jara do podzimu od slušné hodiny ranní do soumraku. Letos je otevřeno do 27. října a během vánočních svátků. Vstup do muzea je zdarma.

Kde se najíst?

Zámecká hospoda
Ing. Lízla 2, Rožmitál pod Třemšínem
tel.: +420 608 558 335
e-mail: objednavky@zameckahospoda.cz
www.zameckahospoda.cz

Kde se ubytovat?

Penzion Panský dům
Náměstí 22, 262 42 Rožmitál pod Třemšínem
tel.: +420 734 435 295
e-mail: info@panskydumrozmital.cz
www.panskydumrozmital.cz