Zkontrolujte si Prahu, jak hospodaří

PRAHA – Je doba internetová, a Praha spustila aplikaci CityVizor. Každý nyní může z pohodlí domova kontrolovat, jak se v hlavním městě zachází s penězi.

„Slíbili jsme, že Praha pod naším vedením bude hospodařit poctivě. Co jiného vede k poctivosti, než přehledné zobrazení všech finančních toků do poslední koruny, navíc v denní aktualizaci. Nikdo již nemusí Prahu složitě žádat o informace k hospodaření. Jsou nyní volně na webu a srozumitelné široké veřejnosti,“ uvedl náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek. Hlavní město Praha totiž spustilo na adrese https://citivizor.praha.eu/ aplikaci CityVizor, kterou vyvinulo Ministerstvo financí ČR.

CityVizor dosud používalo devět obcí, první městskou částí, která aplikaci spustila, byla Praha 7. Systém nyní používají i další městské části, a další se na spuštění připravují. Aplikace zpracovává data z účetního systému Ginis, a rovnou je zobrazuje v reálném čase. Magistrát stále pracuje na zlepšování systému, zejména v oblasti anonymizace dat. V budoucnu bude možné zobrazovat například i plnění jednotlivých faktur.

„Pro transparentnost nestačí mít pouze otevřená data. Je také nutné, aby se v nich lidé vyznali. CityVizor právě tohle umožňuje. Každý, kdo nyní přijde na náš web, na první pohled vidí, jak Praha hospodaří,“ dodal radní pro bydlení a transparentnost hlavního města Prahy Adam Zábranský. Praha zároveň předpokládá, že se do tohoto systému zapojí i další krajská města a jiné subjekty státní správy.