Havlíčkův Brod obsadí dělníci. Udělejte si přehled všech uzavřených nebo jinak omezených silnic ve městě

HAVLÍČKŮV BROD – Po Brodě od příštího týdne jedině pěšky. K uzavřené Dolní ulici, Mírové ulici a Waldhauserově a Sekaninově za Černým mostem se v příštím týdnu přidají komplikace spojené s uzavírkou Chotěbořské ulice a fatální potíže, které přinese provizorní rekonstrukce Lidické. Už se v těch opravách ztrácíte a netušíte, kam se vlastně s autem dostanete? Připravili jsme pro vás základní přehled omezení.

Lidická ulice

Ještě to není ani půl rok a už se dělníci znovu vrací na výpadovku na Jihlavu. Dolní část Lidické ulice je v havarijním stavu. Denně se řidiči snaží vyhnout několikacentimetrovým prohlubním ve vozovce a vjíždí do vyjetých kolejí. Omezení odstartují v pondělí 7. října a skončí nejpozději 27. října. „Absence obchvatu nás nutí opět pouze pro provizorní opravu. Akci jsme schválně naplánovali na měsíc říjen, kdy je menší dopraví vytíženost,“ uvedl Miroslav Lev, vedoucí provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic pro Kraj Vysočina. Silnici první třídy má totiž ve správě stát, resp. Ředitelství silnic a dálnic.

Protože takto intenzivní doprava, včetně té kamionové se nedá převést jinam, silnice se bude rekonstruovat po polovinách. Nejprve se začne s levou částí silnice ve směru na Kolín. Druhá etapa zahrnuje opravu pravého jízdního pruhu a nakonec přijde na řadu i ostrůvek, který bude nejnáročnější fází oprav. Dopravu budou v místě řídit provizorní semafory. Jak to bude vypadat konkrétně, se dočtete v článku Řidiči projíždí Brodem někdy až desítky minut a bude hůř.

Dolní ulice

Ze Žižkovy ulice se v posledním zářijovém týdnu přesunuly práce na opravě plynovodu do dolní části Dolní ulice. Ta je teď úplně uzavřená a komplikuje provoz po celém městě. Hotovo má být do 31. října.
Téměř po celý říjen se dostanete z náměstí vlevo na Žižkovu ulici a stejně tak projdete v opačném směru. Od kruhového objezdu u Kateřiny po projetí mostu se dáte doprava a projedete aktuálně jednosměrnou ulicí Na Ostrově. V opačném směru – od Žižkova se k mostu u Kateřiny nedostanete, musíte projet Havlíčkovým náměstím, dostat se na Masarykovu ulici a na křižovatce I/38 a I/34 (místní ji označují „U Aralky“) odbočíte vlevo zpátky do města, respektive kruhovým objezdem dále například na autobusové nebo vlakové nádraží.

Změna přijde, pokud to nestihnou dělníci dříve, 25. října, kdy se výkop rozšíří i do křižovatky s ulicí Žižkova. Úsekem tak bude možné projet pouze jednosměrně, a to ve směru ze Žižkovy ulice na náměstí, nikoliv opačně.
Dolní ulici se teď řidiči vyhýbají tak, že projíždí městem, případně Chotěbořskou ulicí a zpátky na Masarykovu ulicí se vrací na semaforech u tiskáren nebo projíždí jednosměrnou ulicí Beckovského a využívají semafory U Aleje. Jenže i to se s příštím týdnem částečně změní. Uzavře se totiž část Chotěbořské ulice.

Chotěbořská ulice

od jara letošního roku je v plánu rekonstrukce plynovodu v Chotěbořské ulici, konkrétně v části od křižovatky s ulicí P. F. Ledvinky až po odbočku na obchvat. Úsek se kompletně uzavře v úterý 8. října a práce mají skončit 13. listopadu.
Objízdná trasa povede po silnici I/34 ul. U Cihláře, I/38 ul. Masarykova a po ul. Pražská, a to obousměrně s výjimkou pro autobusy VLOD, které budou jezdit ve směru z centra směrem na Chotěboř přes stavbu, aby zůstala obsloužena zastávka u Výzkumného ústavu bramborářského a druhý směr, tj. do centra, po objízdné trase, aby mohla být obsloužena zastávka – Havlíčkův Brod, sídl.Pražská“.

Rekonstrukce Waldhauserovy a Sekaninovy ulice

Modernizace silnic tady probíhá od prvního červencového týdne. Stávající stav v podobě uzavírek tady potrvá až do 15. prosince. Po tomto termínu by měly být silnice hotové a zprůjezdněné.

Mírová ulice

Jde o krajskou stavbu, kterou doplňují investice města. Kompletní úpravy mají skončit k 31. říjnu. Rekonstrukce posledního úseku ulice Mírová začaly letos v únoru. Opravená vozovka bude doplněná chodníky, cyklostezkou i novým veřejným osvětlením.