Jízdenkový chaos. V Jihomoravském kraji zapomeňte na věrnostní karty nebo režijky

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Cestující na železnici čeká nejen nový jízdní řád, ale od 1. ledna 2020 i velká změna. Jihomoravský kraj se rozhodl zakázat ve svých vlacích Českým drahám výdej jízdenek podle tarifu TR10 státního dopravce a bude vyžadovat vydávání jízdních dokladů jen podle krajského tarifu.

V praxi to bude znamenat, že jízdenky na osobní a spěšné vlaky, které objednává kraj, nekoupíte v e-shopu ČD. K ničemu vám budou některé věrnostní karty Českých drah a uznávat se nebude ani takzvaná režijka. Rychlíků a expresů objednávaných státem se nová pravidla netýkají. Nová pravidla vyplývají ze smlouvy, kterou České dráhy s krajem podepsaly. Dosud České dráhy jezdily na takzvané netto smlouvy, kdy bylo riziko tržeb na jejich straně. V brutto smlouvách ponese riziko tržeb kraj, dopravce dostane fixní částku a tržby bude odvádět kraji. Kraj tak chce mít větší kontrolu nad příjmy celého dopravního systému. Pro cestujících je cestování na krajský tarif dosud většinou levnější než na klasický tarif TR10 Českých drah, často jim jízdenka pro jízdu mezi dvěma městy v rámci kraje pokrývá i cestu městskou hromadnou dopravou. Mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková potvrdila, že jízdní doklady Českých drah se budou uznávat pouze pro jízdy z Jihomoravského kraje do okolí. Uznávat se ještě budou jízdenky ČD IN100, IN Business a IN Senior. „V současné době finišuje uzavření příslušné akceptační dohody mezi Českými drahami a Jihomoravským krajem,“ dodala Brindzáková. Jedná se ještě o tom, zda bude možné prodávat jízdenky pro spojení v rámci kraje v e-shopu Českých drah a aplikaci Můj vlak. Cestující, kteří budou chtít jízdenku elektronicky, si mohou doklad koupit v aplikaci kraje Poseidon. „Pro prodej předplatných jízdních dokladů IDS JMK připravujeme e-shop Jihomoravského kraje, předpokládané spuštění je v roce 2020. Současně bude nově  zaveden i prodej jednorázových jízdenek IDS JMK ve vlacích,“ dodala Brindzáková.

Mezi zaměstnanci Českých drah a SŽDC už několik dní koluje dopis, ve kterém České dráhy oznamují majitelům režijek, že v Jihomoravském kraji se s nimi v osobních vlacích už nesvezou.  Ministerstvo dopravy od prosince krajům umožní, aby nemusely režijky ve vlacích Českých drah objednávaných z krajských rozpočtů platit.