Nejochotnější třídit elektroodpad jsou Středočeši. Excelují ale také v počtu černých skládek!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Zatímco s použitými plasty či papírem si už většina ví rady, u elektroodpadu si lidé stále myslí, že ho mohou odhodit do popelnice. Často mají nebezpečný odpad dokonce na vlastním pozemku. Středočech je ale ochoten ujít či ujet, aby vyhodil do speciální nádoby vysloužilé zářivky obsahující toxickou rtuť, či žárovky, přesně 2 131 metrů, což je nejlepší výsledek z celé republiky.

Světla i baterie

Uvedená data vyplývají z nového průzkumu, který zadala firma Ekolamp, zabývající se zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a dalších elektrozařízení. „Z dlouhodobého hlediska dosahují Středočeši chvályhodných výsledků ještě v přístupu k použitým bateriím,“ uvedl Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti Ecobat, která zajišťuje zpětný odběr baterií.

Nejvíc černých skládek a nejde jen o lesy

Jiná statistika ale ukazuje na spíše opačnou ekologickou tendenci kraje. V lesích likvidovali v posledním roce jejich správci desítky černých skládek. Bylo jich 120, což je také nejvíc z celé ČR. Přitom nejde jen o lesy. Aktuální počet středočeských černých skládek, podobně jako v lesích překračuje stovku.

Třídění odpadů na okresech

Velké rozdíly jsou v okresech, mezi venkovem a městy a menšími obcemi. Například v Třebsku na Příbramsku mají dokonce vlastní svozy, jinde lze stěží třídit i papír či plasty. Dobrá je situace třeba na Mladoboleslavsku. „Dá se říct, že kde je zázemí, obchody, vyšší informovanost, je lépe. Záleží i na skladbě obyvatel, nelze říkat, že na vesnici je to horší. Jsou obce, kde se třídí dobře,“ rozebírá možné příčiny mluvčí Ekolamp Jan Hlaváč. Města řeší nedostatek míst pro odpadová hnízda podzemními kontejnery. V Kladně jich mají více než 30, další pak lidé najdou v Kolíně, Příbrami či Mladé Boleslavi. Od 1. ledna 2020 se budou obce muset také postarat o oleje a tuky z domácností.

Kontejnery

Souhrnně počet nádob na tříděný sběr neustále roste. Středočeši mají aktuálně k dispozici 39 853 kontejnerů a 10 470 menších nádob na tříděný odpad. O jednu sadu barevných kontejnerů se tu nyní dělí zhruba 90 obyvatel.