Policisté místo hub sbírali v Jizerkách pokuty

LIBERECKÝ KRAJ – Houbařská sezóna je v plném proudu. Pokud ale jezdíte na houby autem, mohlo by se vám to prodražit. Zákon o lesích zakazuje vjezd a stání motorových vozidel na pozemcích lesního porostu. Jde i o lesní cesty zpevněné i nezpevněné, které s lesem souvisejí a slouží lesnímu hospodářství. Vjetí do lesa je přestupek, za který můžete dostat pokutu až 5 tisíc korun. V extrémních případech lze uložit pokutu až 100 tisíc korun.

Do lesa se vydali i policisté, nikoli na houby, ale místo hřibů posbírat pokuty za špatné parkování řidičů v chráněné krajinné oblasti Jizerských hor. Další z kontrolních akcí, tentokrát v okolí Nové Louky a vodní nádrže Souš, se uskutečnila v úterý. Policisté museli řešit na desítku řidičů, kteří vůbec nerespektovali dopravní značení ani skutečnost, že se nacházejí v chráněné krajinné oblasti, a svá vozidla odstavili tam, kde je to zrovna napadlo, mnohdy přímo v lese.

„Tato jednání rozhodně policisté netolerovali, a i když se to pochopitelně většině těchto návštěvníků lesa nelíbilo, nechali jim za stěračem aut „pozdrav“ o spáchání přestupku a jejich protiprávní jednání následně oznámí příslušnému správnímu orgánu,“ uvedla policejní tisková mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Od začátku července letošního roku uložili policisté v kraji těmto neukázněným řidičům na pět desítek pokut, kdy ve 20 případech řidiče oznámili příslušnému správnímu orgánu.

Policisté spolupracují se zástupci CHKO a Lesů ČR a provádějí kontroly v exponovaných místech zalesněných lokalit, zejména na lesních cestách a v okolí vodních zdrojů. Svoji pozornost v Libereckém kraji zaměřují na CHKO Jizerské hory – vodní zdroje Souš, přehrada Černá Nisa, Josefův Důl, Bedřichov a jeho okolí, Šámalova chata apod. Ale nejen tam, v minulosti si „posvítili“ i na motorkáře a čtyřkolkáře na ještědském hřebenu a na Českodubsku. „V těchto kontrolách budou policisté pokračovat i nadále,“ dodala mluvčí Šrýtrová.

Foto: Policie ČR