Považujete se za vynálezce, kutila či inovátora? Brněnský Maker Faire je festival pro vás

BRNO – Mini Maker Faire je světová přehlídka kreativity pro všechny tvůrce, novodobé kutily a inovátory. Koná se 19. až 20. října od 10 do 18 hodin na brněnském výstavišti. Do programu je ale možné se přihlásit už jen do neděle 6. října.

Po úspěšných Maker Fairech v Praze a Plzni se novodobí kutilové sejdou poprvé i v Brně. Seznámí návštěvníky s elektronickými a technologickými vychytávkami, řemesly, designem, 3D tiskem, udržitelnými projekty, roboty a se spoustou dalších netradičních projektů. „Maker Faire není tradiční výstava. Makeři neboli kutilové 21. století vám vysvětlí, jak jejich projekty fungují a vy si většinu z nich budete moct osahat, sami si vyzkoušet a na workshopech se i něco nového zkusit a naučit. Objevíte svět nekonečných možností lidské fantazie a můžete se inspirovat neuvěřitelnými kousky,“ lákají organizátoři MAKE MORE a brněnská digitální dílna FabLab Brno. Více informací o programu najdete na www.brno.makerfaire.com.

Na stejném místě a ve stejný čas se bude konat také festival Prototyp, který nabídne jiný pohled na spojení umění, vědy a technologií. Jeho program v předvečer Brno Mini Maker Faire zahájí světelná show. Na víkend mají akce společnou vstupenku. Více najdete na www.prototypbrno.cz. Festival je součástí projektu Jihomoravský kraj fandí vědě.

Autoři projektu hledají nadšence do moderních technologií, designu, ale i řemesel, kteří mají chuť sdílet svou vášeň pro tvoření, představit své výrobky nebo si otestovat prototypy, které by v budoucnu rádi prodávali. Maker Faire je oslava tvořivosti a vynálezů, kde se v neformální atmosféře potkávají různorodé, pestré projekty se zvídavými návštěvníky. Možností jak se do Maker Faire zapojit je více, pravidlem však zůstává, že v popředí akce není reklama, ale lidé a jejich výtvory. Přihlašujte se zde.

A kdo už se zapojil? Do festivalu se přihlašují tvůrci z Brna i okolí. Jedním z nejvýraznějších účastníků je nepochybně skupina okolo propan-punkového konceptu MansterVille, jejichž instalaci si budete moct sami vyzkoušet. Profesionální Maker Matty ze Zlína přiveze svůj ozkoušeý workshop na uschošťourové dělo. Designovější prvky do festivalu přinese Václav Mach se svými šperky a hodinkami xx0x, které ukazují čas lidskou řečí, nebo třeba vznikající značka ergonomických a 3D tištěných náhubků pro psy Mazl.Me. Petr Ježek nabídne workshop domácí automatizace a nebude chybět ani laserování nebo digitální modelová železnice. Víc informací o programu najdete zde.

Můžete si udělat představu z videa z jarního Maker Faire v Praze: