První říjnový víkend nabídne zábavu pro celou rodinu. Víme, kam se vypravit

ZLÍNSKÝ KRAJ – Ani po uplynulém svatováclavském víkendu nebude ve Zlínském kraji mrtvo. Od pátku do neděle se děti zabaví na drakiádách i při lampionových průvodech. Dospělí by se k nim měli přidat na první letošní večerní prohlídku Zoo Zlín, kdy se návštěvníkům otevřou nejen zvířecí expozice, ale i brány zámku Lešná. Hudební nadílku pak slibuje Uherskobrodská pouť, kde se představí Divokej Bill i Mandrage. Sportovci si přijdou na své během akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska i při Rodinném orientačním běhu v Halenkově.

 

Během víkendu si ještě můžete stihnout vychutnat závěr týdenního Kávafestu. Akce probíhá po celém Zlínském kraji ve vybraných kavárnách. Na webových stránkách najdete seznam účastníků, kteří se do festivalu zapojili.

ZLÍNSKO

Zlín

Foto: Večerní prohlídka zoo. Zdroj: Archiv Zoo Zlín

V pátek si nenechte ujít první letošní večerní prohlídku Zoo Zlín. Ve světlech lampionů se můžete podívat, jaké jsou noční aktivity jejích zvířecích obyvatel, nebo se s průvodcem v kostýmu vraťte do minulosti zámku Lešná.

Fenomén Divokého Západu a westernu se u nás těší velké oblibě už od dob Rakousko-Uherska. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně si pro vás proto připravilo novou expozici pod názvem Czech Made Western, jejíž vernisáž proběhne v pátek v pět odpoledne ve 14. budově baťovského areálu. O hodinu později se pak můžete přidat k výuce country tanců v kavárně 15. budovy.

V rámci cyklu Byliny v muzeu se v sobotu od dvou do pěti můžete ponořit do tajů výroby domácí přírodní kosmetiky. Nebudou chybět praktické ukázky a cenné rady, o které se podělí paní Kateřina Podzemná, která se výrobou domácí kosmetiky zabývá. Akce proběhne v pátém podlaží 14. budovy baťovského areálu a nutné je se předem zaregistrovat na adrese objednavky.skoly@seznam.cz.

Napajedla

Pokud jste letos ještě „neprovětrali“ draka, zajděte v sobotu na Drakiádu do Napajedel. Ve dvě hodiny se začne u Domu dětí a mládeže Matýsek a odtud se bude pokračovat na louku za Kalvárkou, kde bude každý pilot moci předvést své umění a získat případně nějakou odměnu.

Luhačovice

Přijďte si v sobotu od tří užít Pohádkový les u pramene Aloiska. Budou tam na vás čekat pohádkové postavičky na stanovištích s tematickými soutěžemi. Terén je sjízdný i pro kočárky, při deštivém počasí se akce nekoná.

Babí léto s klauny z Balónkova vás uvítá v neděli od dvou odpoledne v hotelu Pohoda. Čeká na vás zábava s klauny a balónkové tvoření všeho druhu. Za příznivého počasí si děti užijí bublinkový workshop i skákací hrad.

 

KROMĚŘÍŽSKO

Kroměříž

Atraktivní program nabídne letošní šestý ročník Dne uniformovaných sborů. V sobotu od deseti dopoledne se na kroměřížském letišti představí letadla Armády ČR a Technické muzeum v Brně přiveze tank T-34, četnický autokar i dva historické autobusy, které svezou návštěvníky okružní jízdou po Kroměříži. Prohlédnete si letadla Aeroklubu Kroměříž i staré automobily Veterán klubu Kroměříž. Prezentovat se na akci budou aktivní zálohy armády, Policie ČR, profesionální hasiči, kteří zde budou mít opět slavnostní přísahu svých členů, dobrovolní hasiči z Kroměříže, Československá obec legionářská, Komunitní centrum pro válečné veterány, Sokolská župa Hanácká, kluby vojenské historie rekonstruující letectvo Československé lidové armády, Brněnský městský střelecký sbor i Klub Rakousko-uherské armády se svým 8. pěším brněnským plukem. Kromě historických autobusů budou také jezdit zvláštní vlaky Kroměřížské dráhy na trase Tovačov – Kojetín – Kroměříž – Zborovice a zpět, kterými se lidé mohou na Den uniformovaných sborů svézt a vystoupit na zastávce Kroměříž – Oskol.

Foto: Den uniformovaných sborů. Zdroj: Město Kroměříž

I tento víkend můžete v muzeu na Velkém náměstí nahlédnout do úžasného světa miniaturních, avšak o to zajímavějších tvorů v rámci výstavy Společenský život hmyzu. Prostřednictvím textů, fotografií, exponátů, modelů termitiště a mraveniště ve skutečné velikosti přibližuje základní témata týkající se sociálního života hmyzu. Součástí výstavy jsou rovněž doprovodné aktivity, při nichž se pobaví nejen děti všech věkových skupin, ale i dospělí.

Ve foyer kroměřížské radnice je pro vás i nadále připravena výstava unikátních antických pamětihodností z Bulharska, které kandidují na zapsání na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Výstava nese název Biskupská bazilika a římské mozaikové dědictví Filipole a potrvá ještě do konce týdne.

Holešov

Sbor dobrovolných hasičů Holešov zve na sobotní charitativní hasičskou drakiádu, která začne v jednu odpoledne v areálu hasičské zbrojnice. Vstupné je dobrovolné, částka bude předána na léčbu onkologicky nemocným pacientům. Při nepřízni počasí se akce ruší.

 

UHERSKOHRADIŠŤSKO

Uherské Hradiště

V sobotu se o půl deváté vydejte na Masarykovo náměstí a šlápněte do pedálů. Symbolické zavírání cyklostezek pod názvem Na kole vinohrady Uherskohradišťska se odehraje již po čtrnácté. V odpoledním programu vystoupí CM VINÁR, bude požehnán prapor Okresního sdružení hasičů Uherské Hradiště, proběhne losování tomboly a také vás čeká malý vinný trh.

V sobotu se veřejný prostor slovácké metropole promění ve vlnu barev a setkávání. V rámci „sousedských slavností“ Zažít město jinak proběhne v Hradišti akce Místa, kde protékala vodní cesta Rechla s komentovanými procházkami a koncertem, která vytvoří jedinečnou atmosféru v ulicích města. Vezměte do ruky pletací jehlice a vlnu a připojte se k ostatním! Ve dvě hodiny se začne vernisáží a komentovanou prohlídkou trasy s pletenými objekty, jejíž začátek bude u Myší díry v Husově ulici.

Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana zve na Setkání broučků s lampiónky. Už jednadvacáté setkání se uskuteční v pátek v šest odpoledne na Masarykově náměstí. Na zahájení a do pochodu zahraje dechová hudba Nedakoňanka, než se setmí, vystoupí berušky a broučínci z MŠ Husova ulice a pohádku O perníkové chaloupce zahraje loutkářka Lenka Sasínová.

Uherský Brod

Uherskobrodská pouť láká na dvoudenní kulturní zážitek. V pátek od osmi večer se ve sportovní hale TJ Spartak představí kapely Badyan, Street69 a nakonec i Divokej Bill. V sobotu je ve stejném čase vystřídají Minami, Like-it a Mandrage.

Uherský Ostroh

V neděli od půl třetí zajděte na drakiádu na Svatý Antonek. Kromě pouštění draků si organizátoři připravili zábavné soutěže pro děti, hry a táborák s opékáním špekáčků. Na památku si budete moci něco pěkného vyrobit v podzimní dílničce. Za dobrého počasí se uskuteční i ukázka RC modelů letadel s možností prohlídky vojenského bunkru.

 

VSETÍNSKO

Vsetín

Zámek Vsetín zve hned na několik zajímavých akcí. Pod názvem Konopí se skrývá výstava zaměřená na využití a zpracování této plodiny v minulosti a současnosti. Dozvíte se, že konopí nás může šatit, živit, léčit od všelijakých neduhů, může nám poskytnout střechu nad hlavou, účinnou izolaci a mnohé další. Pokud se chcete ponořit hlouběji do historie, vydejte se Na skok do pravěku. Jestli vás zajímá, jak žili lidé na Valašsku a Kelečsku před třiceti tisíci lety, nenechte si tuto výstavu ujít. Na své si přijdou i hokejoví fanoušci. Na zámku totiž probíhá unikátní výstava pod názvem 80 let vsetínského hokeje, která vás seznámí s historií i současností oblíbeného klubu.

Foto zdroj: Archiv Muzea regionu Valašsko

Pokud jste se hub letos ještě nenabažili, vyrazte na zámek Vsetín a Lešná na neobyčejnou výstavu Živých hub. Na obou výstavách si budete moci prohlédnout vzácné i běžné druhy rostoucí na Valašsku, od jedlých až po smrtelně jedovaté. K vidění budou houby živé i vyfotografované. Zajít si budete moci také do Mykologické poradny. V Lešné poradna proběhne v sobotu od jedné do tří. Na Vsetíně bude každý den kromě neděle, a to vždy od dvou do pěti. V Lešné pak bude navíc připravena ještě mykologická procházka parkem, a to v sobotu od tří.

Ornitologické vycházky v rámci Festivalu ptactva pro děti i dospělé si připravilo Muzeum regionu Valašsko na nadcházející víkend. Ve dvou vycházkách můžete nahlédnout do života ptáků volně žijících ve valašské přírodě a dozvědět se zajímavé informace o jejich biologii, ekologii, odchytu či kroužkování. Užijte si překrásný den v přírodě, a to v pátek v okolí Choryňského rybníka a v sobotu v Panské zahradě ve Vsetíně.

Valašské Meziříčí

Zámek a park v Lešné se otevře milovníkům myslivosti s výstavou pod názvem Myslivost – minulost a současnost. Návštěvníci se seznámí s dnes již téměř zapomenutými způsoby honů a lovu zvěře, zajímavostmi z oblasti pytláctví, sokolnictvím i zvěří dnešní krajiny. K vidění jsou i naprosto raritní trofeje srnců.

Pokud jste se hub letos ještě nenabažili, vyrazte na zámek Vsetín a Lešná na neobyčejnou výstavu Živých hub. Na obou výstavách si budete moci prohlédnout vzácné i běžné druhy rostoucí na Valašsku, od jedlých až po smrtelně jedovaté. K vidění budou houby živé i vyfotografované. Zajít si budete moci také do Mykologické poradny. V Lešné poradna proběhne v sobotu od jedné do tří. Na Vsetíně bude každý den kromě neděle, a to vždy od dvou do pěti. V Lešné pak bude navíc připravena ještě mykologická procházka parkem, a to v sobotu od tří.

Ornitologické vycházky v rámci Festivalu ptactva pro děti i dospělé si připravilo Muzeum regionu Valašsko na nadcházející víkend. Ve dvou vycházkách můžete nahlédnout do života ptáků volně žijících ve valašské přírodě a dozvědět se zajímavé informace o jejich biologii, ekologii, odchytu či kroužkování. Užijte si překrásný den v přírodě, a to v pátek v okolí Choryňského rybníka a v sobotu v Panské zahradě ve Vsetíně.

Rožnov pod Radhoštěm

Unikátní mezinárodní hudební festival Božská flétna se v Rožnově pod Radhoštěm uskuteční od pátku do neděle. Do Valašského muzea v přírodě a do kostela Všech svatých i kostela svaté Anny se z celého světa sjedou nejlepší hráči na Panovu flétnu. Programy začínají v pátek od sedmi večer, v sobotu o půl třetí a v neděli ve dvě.

Den architektury se v Rožnově letos odehraje v sobotu od dvou odpoledne. Začne se dvouhodinovou procházkou po městské části Záhumení s výkladem Doubravky Vejmelkové a Richarda Sobotky s tématem uměleckého sgrafita, připomenutí malíře Jana Kobzáně, u nějž si letos na podzim připomínáme šedesáté výročí jeho úmrtí. V sedm večer vypukne Arch mejdan, na kterém bude příběhy hrát a zpívat skupina Koně a prase. Posledním bodem celodenního programu bude Afterfilm: Bauhaus Spirit, fascinující pohled do historie legendární avantgardní školy, která propojila umění, design a řemeslo v jeden celek.

Zašová

MŠ Zašová za podpory Obce Zašová Vás srdečně zve na Dračí odpoledne v sobotu od dvou odpoledne na Černém kopečku. Čekají na vás soutěže, volná letová plocha a snad i příznivé povětrnostní podmínky.

Halenkov

Nasaďte pořádné boty, rozcvičte se a vyrazte na Rodinný orientační běh, který organizuje obec ve spolupráci s Klubem orientačního běhu Kobra Vsetín. Trasa je vhodná pro rodiče s dětmi i pro skupiny dětí. Zábavnou disciplínu si můžete vyzkoušet v neděli od dvou na sportovišti v Halenkově.