Psychosomatika – propojení těla a duše. Může vás od zlomené nohy bolet hlava?

Rozdělit striktně zdravotní problémy na pouze somatické, tedy tělesné, a psychické nelze. Jedná se o složitý systém dějů, které se vzájemně doplňují a ovlivňují. Díky novým technologiím má naše současná medicína k dispozici úžasné vyšetřovací metody, které jsou schopny rozebrat lidské tělo do těch nejmenších detailů. Jenže k velké škodě samotného pacienta zde pak mnohdy chybí celkový pohled, který by výsledky všech odborných vyšetření poskládal dohromady tak, aby jednotlivé dílky do sebe zapadly jako skládačka. Ve většině případů by totiž bylo třeba zohlednit nejen fyzické tělo, ale také duši dotyčného.

Noha a hlava? Vždyť jsou na opačném konci těla!

Zlomíte-li si nohu, z lékařského hlediska se sice jedná o problém čistě somatický, který ovšem druhotně může mít dopad, a mnohdy značný, na vaši psychiku. Nebudete moci dojíždět do zaměstnání, poklesnou vám příjmy, nebudete mít z čeho splácet hypotéku. Také se nebudete moci věnovat sportu, díky kterému jste zvládali lépe stres. Bolesti v noze a obavy, za jak dlouho a jestli vůbec se  podaří komplikovanou zlomeninu vyléčit bez následků, sužují vaší mysl častěji, než byste chtěli. Nemůžete pořádně spát, ráno jste celí rozlámaní a nervózní. Toto samozřejmě nezůstává doma bez povšimnutí. Na manželku, která se teď nejen stará o domácnost, ale také živí rodinu, je už toho moc. Hádáte se stále častěji. Máte pocit, že jste úplně zbytečný. Nic vás nebaví. A také vás stále častěji přepadají úporné bolesti hlavy. Proč? Vždyť jste se do ní při pádu přece vůbec nepraštili.

Odpověď je zcela jednoduchá. Zlomená noha je sice fyzický problém, jenže ten ovlivnil váš život natolik výrazně, že se dostala ke slovu vaše psychika. Díky úrazu se váš aktivní život změnil v podstatě v pasívní přežívání do doby, než se uzdravíte. Což v daném případě může být otázka měsíců. Úraz zasáhl do všech oblastí vašeho života – práce, rodinné vztahy, finance, sport… Vaše nálada klesá pod bod mrazu a navíc emoce jsou nakažlivé, tudíž se přenesou i na manželku, která má toho všeho už i tak dost. Bolesti vaší hlavy skutečně nelze přičítat pádu. Jedná se o psychosomatický projev, tedy o reakci vaší psychiky na danou situaci.

Jak ven ze začarovaného kruhu

Bolest hlavy můžete samozřejmě zahnat ibalginem, ale toto určitě není to nejlepší řešení. Dlouhodobé užívání léků proti bolestem není pro tělo právě to nejlepší. Navíc byste pouze potlačili příznaky, nikoli však příčinu problému. Když se však zamyslíte, přijdete na to, že vás nejvíce sžírají obavy, že se neuzdravíte a že si připadáte doma zbytečný (což si jako muž budete připouštět asi velmi nerad). Takže je třeba z pasivní pozice přejít k aktivního přístupu, který vám dá pocit, že své vyléčení můžete do velké míry ovlivnit. Jakmile to bude možné, zapojíte se do rehabilitací a budete cvičit pravidelně nejen povinnou půlhodinku na zdravotním středisku, ale i doma. Pak se zkusíte nepohádat se ženou, ale poděkujete jí, že se nyní o vše stará, a zeptáte se, které povinnosti byste mohl převzít na sebe. Patrně vám hodí na krk typicky nechlapskou práci jako mytí nádobí. Skousněte to. V jejích očích stoupnete díky své ochotě a uznání (na to jsou ženy velmi citlivé). A možná, že vás večer místo hádky bude čekat hřejivé objetí v ložnici. A možná vás pak i ta hlava bude bolet méně…