HIV, svrab a žloutenka. A ještě drogy

PRAHA – Ve stanici metra Nádraží Holešovice byla nahlášena ležící žena. Strážníci na místě zjistili, že se jedná o narkomanku s mnoha závažnými nemocemi.

Velmi často se pražští strážníci a záchranáři setkávají s osobami, které mají infekční onemocnění. Práce s nimi je vysoce riziková, přesto je tito hrdinové nemohou nechat ležet na zemi. Ve středu po sedmnácté hodině, byla nahlášena ležící žena ve vestibulu stanice metra Nádraží Holešovice. Zasahující hlídka strážníků na místě nalezla ležící dvaačtyřicetiletou ženu, která nereagovala na podněty. Nekomunikovala, měla bílou pěnu kolem úst a zjevně byla pod vlivem návykové látky. Strážníci tedy povolali záchrannou službu, a do jejich příjezdu ženě vyčistili ústa od zvratků, a kontrolovali její zdravotní stav.

„Během ošetřování se žena částečně probrala. Sdělila hlídce své jméno, a na dotaz záchranáře, zda se s něčím léčí, odpověděla, že má žloutenku typu A, B, C. Dále je HIV pozitivní a má svrab,“ uvedla dnes mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Vzhledem k tomu, že se jednalo o osobu drogově závislou, požádali záchranáři strážníky o asistenci při převozu ženy do nemocnice. Obava se vyplnila, neboť žena začala být agresivní, a musela být uklidněna pomocí hmatů a chvatů. Strážníci asistovali i při jejím příjmu v nemocnici.