Prezidentova vila vás okouzlí stylem francouzské Provence

V historické části Sezimova Ústí si můžete prohlédnout dům našeho druhého československého prezidenta. Vila Benešových, ukrytá v zachovalé a rozlehlé zahradě, byla dlouhou dobu návštěvníkům nepřístupná. Nahlédněte do půvabného letního sídla Edvarda a Hany Benešových, které připomíná jihofrancouzská venkovská stavení.

Vila dnes patří české vládě, která tuto památkově chráněnou stavbu otevřela návštěvníkům. Při prohlídce se seznámíte s životním příběhem Hany a Edvarda Benešových a také s příběhem samotné Benešovy vily až do doby jejího zpřístupnění veřejnosti v květnu 2009.

Dům postavený v roce 1931 podle projektu architekta Petra Kropáčka má nízké střechy a světlé místnosti, neboť manželé Benešovi obdivovali vesnické domy na jihu Francie.

V přízemí s řadou velkých francouzských oken si můžete prohlédnout pracovnu se sedací soupravou a stolky, která více sloužila jako přijímací salon pro přátele. Jídelnu s porcelánovým servisem uvidíte tak, jak ji zařídila paní Hana. V prvním patře prohlídkové trasy vstoupíte do oficiální prezidentovy pracovny s velkou knihovnou. Zpřístupněný je i pokoj, v němž Edvard Beneš 3. září 1948 zemřel. Místem jeho posledního odpočinku je hrobka na místě zvané Kazatelna, kde podle pověstí promlouval k věřícím mistr Jan Hus.

Edvard i Hana byli vášnivými zahradníky, a tak vás ještě čeká komentovaná prohlídka zajímavé zahrady. Chloubou Hany Benešové bylo alpinum, Edvard Beneš věnoval velkou péči stromům. Benešovi park stále rozšiřovali, takže dnes má několik hektarů.

Památník Edvarda Beneše

V areálu zahrady můžete také navštívit Památník Edvarda Beneše s expozicí věnovanou druhému československému prezidentovi. Ke shlédnutí je zde filmový program, který mapuje nejen jeho politický, ale i společenský život. Dále je zde výstava předmětů pocházející z odkazu Hany Benešové.

Proč si vybrali Sezimovo Ústí?

Krátce po svatbě si chtěli Benešovi postavit letní dům, a protože měli rádi venkov a klid, zvolili Sezimovo Ústí. Oběma bylo blízké, neboť Hana Benešová zde chodila na střední školu a Edvard Beneš sem jezdil do mlýna za svým bratrem. A tak si pro svoje sídlo vybrali krásný pahorek na okraji městečka.

Nyní o dům i zahradu pečuje Úřad vlády České republiky. Po zdařilé rekonstrukci si můžete prohlédnout interiér i exteriér budovy, část zpřístupněné zahrady s hrobkou a Památník Dr. E. Beneše.

Turistické informace

Národní muzeum společně s Úřadem vlády ČR zajišťuje zpřístupnění Benešovy vily pro veřejnost. Prohlídky se můžete zúčastnit na základě předchozí rezervace na internetových stránkách www.rezervace.benesovavila.nm.cz.

Místo

Jihočeský kraj, okres Tábor, Sezimovo Ústí, ulice Dr. E. Beneše 201

Kontakt

Benešova vila
Dr. E. Beneše 201, 391 01 Sezimovo Ústí
Informační centrum vlády
Vladislavova 4, 110 00 Praha 1
tel. průvodce.:+420 776 197 628
tel. produkční: +420 725 811 870
tel. Památník E. Beneše: +420 381 261 674
e-mail: benesovavila@nm.cz
www.vlada.cz/cz/urad-vlady/dalsi-objekty/vila-v-sezimove-usti-55729/
www.nm.cz/navstivte-nas/objekty/vila-hany-a-edvarda-benesovych-sezimovo-usti

Otevírací doba a vstupné

Vila je v sezoně 2019 pro veřejnost otevřena od dubna do října v sobotu a v neděli 10 – 17 hod. Pro velký zájem si čas prohlídky rezervujte na www.rezervace.benesovavila.nm.cz.
Návštěva Benešovy vily je možná pouze s průvodcem v rámci komentované prohlídky a vstupné je zdarma.

Tip na občerstvení a ubytování

Penzion Na Mýtě a restaurace s.r.o.
Na Mýtě 123, 391 01 Sezimovo Ústí
tel.: +420 381 214 730, +420 777 203 741
e-mail: penzion-namyte@seznam.cz
www.penzionnamyte.cz
GPS: N49° 22.8855‘, E 14° 41.5556