V Brodě se sešlo několik uzavírek, které fatálně komplikují dopravu. A řidiči se ptají, proč se vše dělá najednou.

HAVLÍČKŮV BROD – Pět uzavřených silnic a výpadovka na Jihlavu – ulice Lidická výrazně omezená. Tak to bude vypadat od příštího týdne – pondělí 7. října v Havlíčkově Brodě. Provizorní opravy Lidické začnou až v příštím týdnu, ale už tento týden byl horor městem projet. Kreativní řidiči volí nejrůznější myší díry, zkratky a často i jízdu v protisměru jednosměrných ulic na Smetanově náměstí nebo v Beckovského ulici, aby se vyhnuli přecpané Masarykově ulici. A velmi často se ptají, jak je možné, že všechny opravy se sešly ve stejných termínech v říjnu. Ptali jsme se za vás!

Přehled opravovaných úseků, uzavírek a omezení najdete v článku Havlíčkův Brod obsadí dělníci. Udělejte si přehled všech uzavřených nebo jinak omezených silnic ve městě.

„Občané se ptají, proč jsme si to nerozložili lépe. Proč jsme něco neudělali už loni nebo na jaře. My, co v Brodě žijeme, víme, že skoro každý rok se dělají zásadní dopravní stavby a rekonstrukce. Nedělají se pro to, abychom zlobili občany, ale dělají se proto, že jsou nutné. Už jsme zvládli uzavřenou křižovatku I/38 a /34, stejně jako kompletně uzavřenou Dolní ulici nebo most u sv. Kateřiny. Jsem přesvědčený, že i toto zvládneme,“ uvedl místostarosta Libor Honzárek a doplnil, že v příštím roce Kraj Vysočina ve spolupráci s radnicí plánuje úpravy Dolní ulice pro to, aby se zapojením ulice Na Ostrově vznikl plánovaný kruhový objezd, a v roce 2021 město plánuje generální opravu Dobrovského ulice.

Lidickou nechává znovu provizorně opravovat ŘSD

Komplikovaná je situace především proto, že omezení a opravy ulic se dělí mezi tři investory. Dolní ulice a Mírová ulice jsou pod krajskou správou. Waldhauserova, Sekaninova a Chotěbořská města a Lidickou jako silnici I. třídy má ve správě stát, respektive Ředitelství silnic a dálnic. „Akci jsme schválně naplánovali na měsíc říjen, kdy už je menší doprava z hlediska rekreačního letního využití. Firma se zavázala, že akci během měsíce října provede,“ informoval Miroslav Lev, vedoucí provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic pro Kraj Vysočina. Připomněl, že stav silnice není dobrý a v zimě by nebylo možno provádět údržbu, proto je nutné k provizorním opravám přistoupit ještě letos. „Vzhledem k absenci obchvatu nejsme schopni dopravu převést jinam, proto bude rekonstrukce provizorní a po polovinách. Až bude hotový obchvat, bude nutné se na vozovku v Lidické ulici vrátit a provést kompletní rekonstrukci. Závady jsou v únosnosti konstrukce vozovky. Bude nutné vozovku vyztužit a někde provést i lokální sanace,“ doplnil Miroslav Lev.

Proč se neotevře most u Riga

V minulosti, v případě uzavřených silnice ve městě, se pro automobilovou osobní dopravu otevíral, často jednosměrně, most u Riga. V tomto případě radnice k jeho zprůjezdnění pro auta nepřistoupila. „Tam je to velmi riziková záležitost. Staticky je most v dobrém stavu, dopravu by přenesl, ale jeho šířkové parametry jsou za hranou bezpečnosti. Zvlášť vzhledem k tomu, že ho využívá mnoho chodců. Nejsme schopni technicky zabezpečit, aby se tam vešli chodci spolu s auty. Bylo by to rizikové,“ vysvětlil místostarosta Honzárek.

Opravy Lidické odstartují v pondělí 7. října a v úterý 8. října se přidá rekonstrukce plynovodu na Chotěbořské ulici (od křižovatky P. F. Ledvinky až po křižovatku s obchvatem).