Zlatonka a camrál v reálné hře aneb „Mudlovský“ famfrpál míří na jih

JIHOČESKÝ KRAJ – V případě, že jste příznivci filmů a knih o Harry Potterovi, neměli byste si nechat ujít historicky první turnaj na území Jihočeského kraje ve famfrpálu. Ne, nespletli jsme se. Tento fiktivní sport má od roku 2005 i svou „mudlovskou“ verzi. Tentokrát míří účastníci turnaje i na jih Čech.

Třetí famfrpálový turnaj v České republice, mistrovství České republiky ve famfrpálu proběhne 26. října 2019 v Českých Budějovicích. Účastnit se ho budou hráči z pěti českých týmů – Brno, České Budějovice, Olomouc, Praha a Žatec. „Létající košťata samozřejmě nemáme, místo nich se používají metrové tyče. V České republice zatím tuto hru hrají týmy v Brně, Českých Budějovicích, Olomouci, Plzni, Praze a také nově vznikající tým v Teplicích, Jeseníku a Žatci,“ řekla Lenka Doleželová, členka týmu Budweis Bigfoots.

Na stadionu Na Sádkách v Českých Budějovicích se bude konat historicky první turnaj na území Jihočeského kraje ve famfrpálu. „Kromě Čechů mají týmy své zástupce ze Slovenska, Polska a Francie, kteří jsou většinou v České republice na Erasmu. Dorazí dokonce i jeden Australan, který dokonale zapadl do mladého kolektivu Českobudějovického týmu,” vyjmenoval hlavní organizátor turnaje Michal Černý, zástupce týmu Budweis Bigfoots. Turnaj se bude konat pod záštitou České asociace famfrpálu, která od svého založení roku 2016 sdružuje všechny české týmy a stará se o rozvoj sportu na území České republiky.

„Mudlovský“ famfrpál

Famfrpál jako reálný sport vznikl již v roce 2005 v USA (na hřištích amerických univerzit), v ČR se ale aktivně hraje až od roku 2015. Pravidla jsou velmi podrobně promyšlena, nejaktuálnější verze mezinárodních pravidel má přes 200 stran. Každý tým tvoří tři střelci s brankařem, kteří se snaží prohodit míč zvaný camrál jednou ze tří kruhových obručí na každé straně hřiště.

„V týmu jsou i dva odrážeči, kteří pomocí dalších tří míčů vybíjí protihráče. Ten, koho trefí, musí sesednout z tyče symbolizující koště a doběhnout ke své brance. Až se jí dotkne, může znovu nasednout a vrátit se do hry,“ popsal základní pravidla Radek Barvíř, první viceprezident České asociace famfrpálu a kapitán týmu Occamy Olomouc.

Divácky nejzajímavějším prvkem je zlatonka. Tu představuje neutrální hráč, rozhodčí, který se do hry zapojuje až v sedmnácté minutě zápasu, a míček zlatonku má připevněnou vzadu na kraťasech. Tu mají za úkol ulovit chytači, kteří se mu ji snaží z kraťasů odtrhnout.

Famfrpál v České republice

V České republice existuje pět funkčních týmů, v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Plzni a Olomouci, o vznik a rozvoj se také pokouší Jeseník, Teplice a nově i tým v Žatci. „Česká reprezentace a týmy z Olomouce a Prahy se dokonce zúčastnily mezinárodních turnajů v Belgii, Polsku, Dánsku, Německu a Itálii. Na příští rok plánujeme účast české reprezentace také na Mistrovství světa pořádané v USA” prohlásil Michael Škácha, víceprezident asociace a trenér týmu Prague Pegasus.

VIDEO: Prague Pegasus Quidditch Team na Letné