Strach se o život! Pronásledování expartnera se jí stalo noční můrou

MĚLNÍK – Vyjádřila jste jasné ne, řekla, že nechcete vztah dále udržovat, zhrzený expartner to však odmítá a začne vás pronásledovat. Ví, kde se pohybujete, má k dispozici vaši adresu, telefonní číslo, email a také toho využívá. Vidíte ho za každým rohem, máte strach, že na vás vykoukne i z ledničky. Neštítí se ničeho, rozesílá vaše intimní fotky, které jste si pořídili ještě v době, kdy jste byli spolu. Včera napsal hnusný mail šéfovi. Cítíte bezmoc. A co teprve když se přidají různé výhrůžky, které se stupňují. Zabiju tě, mrcho. Zmocní se vás strach, že vám může opravdu ublížit. Procházíte peklem.

Stalo se na Mělnicku

Zaslepený emocemi jako je zlost, nenávist nebo touha vlastnit si pronásledující expartner ale neuvědomuje, že ohrožuje sám sebe, protože už od roku 2010 může být u nás stalking trestným činem. Dost možná si to neuvědomil ani čtyřicetiletý muž, kterému policisté Obvodního oddělení Lužec nad Vltavou právě sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu nebezpečné pronásledování.

Minimálně od začátku letošního roku do poloviny srpna dlouhodobě pronásledoval bývalou lásku. Neustále ji kontaktoval, osobně i prostřednictvím sms zpráv. Došlo i na výhrůžky. Postupně ve své expartnerce vzbudil obavu nejen o zdraví, ale i život jí samotné a jejich blízkých.  A právě tím se mohl dopustil trestného činu nebezpečného vyhrožování, za který je možné uložit nepodmíněný trest odnětí svobody do jednoho roku. Pro naplnění skutkové podstaty přitom není důležité, jestli pachatel skutečně chce poškozeného nebo jemu blízké osoby napadnout, zranit či usmrtit, ale to, že pouze chce, aby z toho měl poškozený strach.

Stalking na vlastní kůži

Pokud jste se také dostali do situace, kdy vás bývalí partneři zastrašují nebo vám kazí pověst, je na místě navštívit policii. A mít v ruce důkazy. Doporučuje se schovávat si nahrávky telefonátů, nemazat sms zprávy, ať jsou jakkoli brutální nebo vulgární. Pokud dojde k napadení na ulici, přizvěte případné svědky. Je také dobré zaznamenávat události, jak jdou po sobě.

Pokud víte o někom, kdo je nebezpečně pronásledován, neváhejte tuto skutečnost oznámit policii, můžete tak zabránit mnohdy nedozírným následkům. Není zapotřebí, aby se oběť obávala pouze o své fyzické zdraví, neboť nebezpečné pronásledování může bez pochyb způsobit oběti i psychické problémy.