Jak budou vypadat továrny budoucnosti? Můžete je vidět na 61. strojírenském veletrhu v Brně

BRNO – Digitální továrny budoucnosti si můžete na vlastní oči prohlédnout na brněnském výstavišti. Od pondělí tam začal 61. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Hlavním tématem veletrhu je digitalizace. Zahájení se zúčastnil premiér a členové vlády.

Mezinárodní strojírenský veletrh je nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě s každoroční účastí více než 1600 vystavovatelů a 80 tisíců návštěvníků. Z 30 zemí světa přijíždí přes 50 procent vystavovatelů a 10 procent návštěvníků. Nejvíce je jich z Německa a Slovenska, 97 firem přijede z Číny. Poprvé bude zastoupeno i Maďarsko svou oficiální národní expozicí. V pavilonu A bude expozice digitální továrny, na které se podílelo přes 20 firem. „Digitální továrna se snaží praktickým příkladem přenést všechny moderní technologie do reálné výroby. Nechceme teoreticky mluvit o továrně budoucnosti, chceme mluvit o továrně současnosti, digitální továrně, která odpovídá požadavkům současného průmyslu,“ prohlásil Dalibor Kačmář z Microsoftu, který projekt zaštiťuje. Americký technologický gigant, známý především v oblasti programů pro domácí počítače, se na brněnské výstaviště vrací po čtrnácti letech. Na tom strojírenském je Microsoft vůbec poprvé díky tomu, že na práci s daty ve virtuálním prostoru stojí celá proměna průmyslové výroby.

Na zahájení veletrhu přijel premiér Andrej Babiš, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministr zahraničí Tomáš Petříček. Společně otevřeli expozici České republiky v pavilonu Z, kterou letos vytvořilo 13 státních institucí. Zúčastnili se i sněmu svazu průmyslu a dopravy. Premiér a další členové vlády slavnostně odhalili sochu Tomáše Garrigua Masaryka, která se po 91 letech vrátila na brněnské výstaviště.

Odhalení sochy TGM

Socha Tomáše Garrigua Masaryka se po 91 letech vrátila na brněnské výstaviště. Loni ji na Mezinárodní strojírenský veletrh Brno vyfrézoval robot KUKA a dokončil sochař Ladislav Jezbera. Dnes ji slavnostně odhalil premiér Andrej Babiš a další členové vlády.

Zveřejnil(a) BVV – Brněnské výstaviště dne Pondělí 7. října 2019

Letos se souběžně s MSV konají i veletrhy Transport a Logistika a Envitech. Zvýrazněným tématem veletrhu Envitech je cirkulární ekonomika neboli nakládání s materiálními zdroji. Jde o trend, který je jednou z prioritních oblastí udržitelného rozvoje, a adaptace průmyslu a obchodu se bude ubírat právě tímto směrem. Pro vystavovatele a návštěvníky je připraven balíček výhod po celou dobu konání veletrhu od 7. do 11. října. Návštěvníci si mohou na výstavišti vyzvednout speciální náramek, který je opravňuje k čerpání slev a výhod po celém Brně. V rámci projektu Brno Fair City tak mohou získat slevy na ubytování, stravování nebo volnočasové aktivity a zábavu. Seznam výhod je na stránce projektu www.brnofaircity.cz/.