Nádraží ve Strakonicích v novém. Rekonstrukce za desítky milionů korun začala

STRAKONICE – Dalším z jihočeských měst, které zkrášlí nová výpravní budova, jsou Strakonice. Již minulý týden zde začaly stavební práce. Budova získá nový „kabát“ i střechu, úprav se dočká také čekárenská hala i odbavovací hala. Cestující čeká také novinka, která by jim měla ulehčit cesty jak vlakem, tak i autobusem.

Rekonstrukce potrvá zhruba devět měsíců a předpokládaná cena rekonstrukce je 52 milionů korun. „Její součástí jsou kompletní stavební úpravy výpravní budovy, kdy se kromě všech vnitřních instalací nutných pro bezpečný provoz nádraží opraví také krov a vymění se střešní krytina. Dále dojde k výměně stropních konstrukcí dvou pater a odsušení celého objektu. Nově zrekonstruovaná a zateplená fasáda si zachová historizující ráz,“ uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová.

Cestující se dočkají bezbariérově přístupné, prostorné a moderní odbavovací a čekárenské haly, úprav doznají prodejní prostory s novinami a s občerstvením, pokladny dopravců a v neposlední řadě nové sociální zázemí s bezbariérovými toaletami.

Díky novému informačnímu systému se cestující dozví aktuální odjezdy a příjezdy nejen vlaků, ale i autobusů v sousedním dopravním terminálu. Přístup na něj bude novými třetími dveřmi z boku budovy, vedoucími přímo do prostoru autobusového nádraží.