Třicátá lavička Václava Havla je v Brně na Kapucínské terase

BRNO – Na první kapucínské terase pod brněnskou katedrálou Petrov v sobotu slavnostně odhalili lavičku Václava Havla. Stalo se tak v den, kdy by Václav Havel oslavil třiaosmdesáté narozeniny.

Slavnostního odhalení se zúčastnili brněnská primátorka Markéta Vaňková a rektor Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) a Havlův blízký přítel Petr Oslzlý. „Přeji lavičce, aby se na ní lidé setkávali a vedli dialog, což je její účel všude na světě,“ řekla Vaňková. Umístění lavičky navrhl rektor Oslzlý, který dříve působil jako dramaturg a režisér Divadla Husa na provázku. „Toto místo s Václavem Havlem velmi úzce souvisí. A to nejen tím, že jej s Divadlem Husa na provázku spojuje ulička Václava Havla. Prostor má také silný genius loci, je to místo duchovní a Václav Havel sem při svých návštěvách Brna rád zacházel,“ uvedl Oslzlý.

Podoba lavičky připomínající Havla je všude na světě stejná. Jde o dvě zahradní židle spojené se stolkem, kterým prorůstá strom. Stejně jako v Brně je to nejčastěji lípa. Na okraji stolku je napsán v češtině a angličtině nejslavnější citát Václava Havla: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.“ Podobu lavičky navrhl Havlův přítel a dvorní architekt designér Bořek Šípek.

Město na vznik lavičky vyhlásilo veřejnou sbírku, která bude pokračovat do konce srpna 2021 a zatím se v ní vybralo 30 tisíc korun. Náklady na vznik a umístění vzpomínkového místa byly 300 tisíc korun. Zahrnují jednak výrobu lavičky, ale také autorská práva na design a užití jména Václava Havla. Část peněz se vrací do Knihovny Václava Havla. Lavička Václava Havla je projekt pamětních míst věnovaných zesnulému prezidentovi. První lavička vznikla ve Washingtonu, další jsou v Dublinu, Barceloně, v Praze, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové. Další lavička bude umístěna ve Zlíně.