Túrou Žďárskými vrchy do obdivuhodného světa skal za tajuplnými skalními mísami

Barevnost podzimu je přímo stvořená pro výlet do skalisek ukrytých v lesích malebné Českomoravské vrchoviny. Vydejte se na okružní cestu k palicím, za perničky až na Zkamenělý zámek. Nezapomeňte baťůžek, dobré boty a vzhůru za dobrodružstvím.

Putování můžete začít v obci Pustá Rybná, která není vůbec pustá. Dominantou vesničky je osmiboká roubená stodola, kde si můžete prohlédnout expozici starých zemědělských strojů a nářadí. Na cestu do lesů a skal se vydejte po zelené turistické značce, která vás dovede k prvním impozantním a nejhezčím skalám – Čtyři palice.

Výhled ze skal Čtyři palice

Čtyři palice jsou vlastně tři

Skalisko tvoří tři mohutné bloky – palice – Čtyřpaličatá skála, Děvín a Tvrz s nižším navazujícím hřebenem Opomenutá. Skalní útvary můžete obejít ze všech stran a také vystoupat na vrchol Čtyřpaličaté skály, ze které je rozhled po okolí. Na skalách uvidíte porost lišejníků a mechorostů. V této přírodní rezervaci můžete spatřit řadu bezobratlých živočichů, například střevlíky a pavoukovce. Z rostlinné říše jsou zde zastoupeny kapradiny, mechy, lišejníky a borůvky. Skalní stěny jsou také oblíbeným místem horolezců. Po prohlídce se z rozcestí Čtyři palice-vyhlídka vydejte po modré značce k rozcestníku, který vám ukáže směr na Velké nebo také Milovské Perničky.

Milovské perničky

Tajuplné skalní mísy

V samém srdci Žďárských vrchů spatříte pozoruhodný skalní útvar Velké (Milovské) perničky. Vymodelovaným mísám na plošinách skal se lidově říká “perničky”, což je zdrobnělina slova “pernice” neboli mísa, v níž se trdlem na jemno třel vařený mák. V minulosti byl těmto přírodním miskám přisuzován různý původ, jako například že byly vytvořeny člověkem ke kultovním účelům. Až si užijete na nejvyšší skále výhled na vesničku a protilehlé zalesněné kopce, pokračujte dále po modré značce ke skalisku Zkamenělý zámek.

Zkamenělý zámek

Hradiště Zkamenělý zámek

Skupina skal je chráněnou přírodní památkou. Nejvyšším skalním útvarem je Zámecká věž (765 metrů). I pojmenování dalších bloků je dokladem lidské představivosti – skalní útvar Skříň, Hlava nebo Pivovar. Archeologický průzkum prokázal i pravěké osídlení člověkem (neolit) a slovanské hradiště. Ještě dnes zde můžete spatřit patrné pozůstatky valu.

Perničky bez perníčků

Po modré turistické značce sejděte až k rozcestí U Knížecí studánky, odkud se vydáte po červeně značené cestě k poslednímu zajímavému skalnímu útvaru tohoto okružního výletu. Rybenské nebo také Malé Perničky se velmi podobají Milovským. Přístupný je první skalní blok. I na tomto vrcholu byly vymodelovány skalní místy. Ta největší má průměr 60 cm a hloubku 20 cm. Z Rybenských skalisek se červeně značenou cestou vrátíte zpět do vesničky Pusté Rybné.

Turistické zajímavosti a informace

Začátek i cíl výletu, dlouhého necelých 14 kilometrů, je v obci Pustá Rybná. Vesničku najdete na rozhraní Čech a Moravy, mezi městy Svratka a Polička. Název Rybná získala pro dostatek ryb v potoce Hlučál. Přívlastek Pustá patrně souvisí s husitskými válkami, kdy došlo k vydrancování vesnic v okolí Poličky.

Jednou z dominant vesničky Pustá Rybná je nově opravená polygonální roubená stodola. Traduje se, že byla prvním shromaždištěm tolerovaných církevníků a místem vysluhování svaté večeře páně pod obojím způsobem. V současnosti je zde výstava zemědělských strojů a nářadí, kde si můžete po předchozí domluvě (tel. +420 461 746 561) prohlédnout postroje pro koně, fukary, sekačky aj.

Místo

Pardubický kraj, okres Svitavy, Pustá Rybná
GPS Pustá Rybná: 49.7100314N, 16.1360503E

Kontakt

Obec Pustá Rybná
Pustá Rybná 48, 572 01 Polička
tel: +420 461 746 509
e-mail: ou@pustarybna.cz
www.pustarybna.cz

CHKO Žďárské vrchy
Brněnská 39, 591 01 Žďár nad Sázavou
tel: +420 566 653 111
e-mail: zdarvrch@nature.cz
www.zdarskevrchy.ochranaprirody.cz

Kde se najíst a ubytovat?

Hotel Svratka
Na Vyhlídce 41, 592 02 Svratka
tel.: +420 724 131 739, +420 566 662 611
e-mail: info@hotel-svratka.cz
www.hotel-svratka.cz