Vedení Středočeského kraje poskytne nemocnicím, více než 1,5 milionu na očkování zaměstnanců.

Jedná se o nemocnice, které nechaly očkovat svůj personál proti onemocnění spalničkami, vysoce nakažlivé nemoci. Rozhodnutí radních musí ještě projednat Finanční výbor zastupitelstva kraje a schválit zastupitelé Středočeského kraje.

„Krajské nemocnice nechaly prověřit své zaměstnance na stanovení hladiny protilátek proti onemocnění spalničkami a zajistily jejich přeočkování na základě doporučení Ministerstva zdravotnictví a vydaného opatření Bezpečnostní rady kraje. Zaměstnanci nemocnic, Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje a pracovníci dětských center s nízkou hladinou protilátek byli přeočkováni,“ vysvětlil krajský radní Robert Bezděk.

Kraj spolupracuje s Krajskou hygienickou stanicí Středočeského kraje a při zvyšujícím se počtu případů v loňském roce a začátkem letošního informuje veřejnost a média prostřednictvím tiskových informací na webových stránkách. Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově obdrží podle rozhodnutí radních z celkové částky přidělené finanční dotace 45 200 Kč; Oblastní nemocnice Kladno 432600 Kč; Oblastní nemocnice Kolín 526 700 Kč; Oblastní nemocnice Mladá Boleslav 498 300 Kč a Oblastní nemocnice Příbram. 50 900 Kč.

Letos je zatím v evidenci je  57 nahlášených nemocných spalničkami. Jednalo se o 5 dětí do 1 roku, 3 dětem bylo od 1 do 3 let. Dále jedno pětileté, jedno devítileté dítě 5 dětí 10 až 15 letých, dva mladistvý a 40 dospělých pacientů. Spalničky jsou kapénková nákaza, vstupními branami viru do organismu dýchací cesty a oči. Nemocní trpí vysokými horečkami a hrozí během něho závažné komplikace. Jedinou účinnou obranou je proto podle hygieniků očkování. Pokud ti, kteří se dostali do styku s infikovanou osobou, byli očkováni do 72 hodin, snižuje se riziko o 90 procent. 

Onemocnění byla hlášena v okresech Praha západ (11), Praha východ (11), Mělník (4), Nymburk (6), Mladá Boleslav (10), Kladno (4), Rakovník (3), Příbram (5) a Kolín (3).