AKTUALIZUJEME: Policie zná pohlaví mrtvé osoby po výbuchu domu v Lenoře

PRACHATICKO – Nové informace k tragické události výbuchu domu v Lenoře na Prachaticku, k níž došlo v minulém týdnu, dnes zveřejnili jihočeští kriminalisté. Po nařízené pitvě znají pohlaví osoby, která byla nalezena v troskách domu.

Soudně nařízená pitva ukázala, že se jedná o muže. Kriminalisté však stále pracují na zjištění jeho totožnosti. „Tu potvrdí během několika týdnů až genetická expertiza,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Ve spolupráci s vyšetřovateli Hasičského záchranného sboru nadále zjišťují příčinu požáru a výbuchu. „V této souvislosti bylo zadáno několik znaleckých posudků a expertiz, jejichž výsledky je možné očekávat v řádu několika týdnů až měsíců,“ konstatovala Schwarzová.

Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch způsobil jeden z obyvatelů domu. Pravděpodobně právě osoba, která zde byla nalezena mrtvá. Kriminalisté také prověřují informace o údajném oznámení na policii, které zazněly od občanů.

Solidarita lidí k rodinám, které přišly o střechu nad hlavou je veliká. V tuto chvíli je již na kontech různých sbírek více než jeden a půl milionu korun. Obci navíc finančně pomůže i kraj. Ten uvolní ze své krizové rezervy částku do dvou milionů korun, která bude určena na bezodkladnou likvidaci následků škod výbuchem poškozeného domu.

„Kraj uhradí zajištění rozbitých oken a dveří proti větru a dešti či případně proti vniknutí do domu. Dále je nutné zajistit oplocení zničeného domu až do doby, než bude provedena demolice. A následně Jihočeský kraj zaplatí demolici samotnou“, uvádí hejtmanka Ivana Stráská.

Více informací o výbuchu a požáru domu v Lenoře najdete zde a zde.