Dobře zvažujte, co píšete na síti. Za svobodu slova se některé výroky neschovají!

PRAHA – Kriminalisté nově stíhají ženu, která zveřejnila na sociální síti text nabádající k vraždě prezidentky. Hrozí jí až dvě léta za mřížemi.

Sociální sítě slouží ke sdílení. Pocitů, akcí, fotografií, myšlenek. Někdy si jen člověk potřebuje ulevit, jindy volá o pomoc, a věří, že se mu dostane od virtuálních přátel nějakého stébla. Šedesátiletá žena z Prahy napsala na svém profilu velmi vulgární text, který končil výzvou, aby již konečně někdo zabil prezidentku Slovenské republiky Zuzanu Čaputovou, dokud je čas. Pisatelka byla evidentně ve velmi expresivním rozpoložení, neboť nerespektovala ani gramatiku, ani slušné vychování.

Naplnila tak skutkovou podstatu trestného činu podněcování k trestnému činu. „Kriminalisté z protiextremistického oddělení pražské policie minulý týden proti ženě zahájili trestní stíhání. Vlastním šetřením a monitorováním sociálních sítí zachytili předmětný text, podařilo se jim ženu ztotožnit a k věci vyslechnout,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Kriminalisté spolupracují s ochrannou službou. Během výslechu se žena přiznala, že příspěvek sama napsala, a také zveřejnila. Stíhání je vedeno na svobodě, ženě hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Za stejný trestný čin je stíhán i muž, který na sociální síti vyhrožoval zabitím prezidentovi České republiky Miloši Zemanovi a části poslanců,