Hradišťská vánoční sbírka nebude chybět ani letos. Už je jasné, kam peníze poputují

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Charitativní veřejnou sbírku pořádá město v předvánočním čase už od roku 2003. Během měsíce se tak do pokladniček střádají peníze, které následně putují potřebnému sociálnímu zařízení, organizaci nebo spolku. „V letošním roce se příspěvku po sedmi letech dočká TULiP, nízkoprahové zařízení pro děti a mládež,“ informoval mluvčí radnice Jan Pášma.

Posláním zařízení je pomoc mladým lidem z Uherského Hradiště a okolí, kteří během dospívání řeší obtížné životní situace a hledají podporu a pomoc. Vedoucí TULiPu Josef Kostka má už jasno, jak s penězi naloží. Případný výtěžek by rád využil na vybavení a materiál pro pracovní terapii a muzikoterapii. Konkrétně by mělo jít o šicí stroj s příslušenstvím, materiál pro rukodělnou výrobu, hudební nástroje a vybavení pro karaoke.

Letošní vánoční sbírka začne 29. listopadu a potrvá až do 30. prosince. „Ke sbírce budou opět využity celkem tři pokladničky. Jedna bude již tradičně umístěna na Masarykově náměstí, další ve Slováckém muzeu a třetí v kině Hvězda Uherské Hradiště,“ sdělil Jan Pášma.

Podle údajů z posledních let je očividné, že dárci jsou stále štědřejší. Zatímco poprvé v roce 2003 se vybralo něco málo přes čtyři tisíce korun, v roce 2017 už to bylo úctyhodných jedenasedmdesát tisíc korun. Hradišťáci nešetřili ani vloni, kdy díky nim putovalo osmapadesát tisíc korun na konto Petrklíče, azylového domu pro matky s dětmi ve Véskách.