Mlsné kozy vyšplhaly na skálu lomu v Mikulově, ale zpět už nemohly. Hasiči je vytáhli nahoru

BŘECLAV – Kuriózní ale vysoce profesní zásah mají za sebou jihomoravští hasiči. V Mikulově na Břeclavsku v pondělí zachraňovali kozy, které se při výpravě za potravou dostaly do pasti.

zdroj: HZS JMK

Před čtvrtou hodinou odpolední dostali hasiči žádost o pomoc při záchraně dvou koz, které vylezly na skály nad lomem a nemohly zpět. Operační důstojník postupně vyslal tři profesionální jednotky k zásahu, který na začátku vypadal jako naprostá banalita. První byli na místě hasiči z Mikulova. Jejich úkolem bylo zachránit zatoulané kozy z římsy mikulovského lomu. Jenže situace na místě byla tak nebezpečná, že si velitel povolal na pomoc lezce ze stanice Hodonín a jednotku z Brněnské přehrady, která se specializuje na odchyt zvířat. „Majitel koz nahlásil v pondělí odpoledne na tísňovou linku, že dvě kozy domácí jsou již druhý den v mikulovském lomu ve výšce zhruba čtyřiceti metrů. Kozy zůstaly přibližně pět metrů pod římsou lomu v malém keři a nemohly se dostat zpět. Místo bylo nebezpečné jak pro kozy, tak pro zasahující hasiče,“ uvedl mluvčí hasičů David Jirouš. Po příjezdu posil se hasiči pustili do akce. „Prvotním úkolem hasičů bylo zajistit

zdroj: HZS JMK

kozy proti pádu do lomu. To se podařilo navlečením lana přes rohy obou koz pomocí trhacího háku. Následně se dva lezci slanili, kozy pomocí hasičských opasků uvázali a vytáhli na cestu nad lomem. Nezraněné kozy jsme předali jejich majiteli, který záchranné akci přihlížel,“ popsal operaci mluvčí hasičů.