Rodičovská dovolené jako příležitost? Třeba k podnikání? Může být, ale …

BUŠTEHRAD – V České republice máme jednu z nejdelších rodičovských dovolených na světě. To může znamenat překážku pro uplatnění na trhu práce nebo také příležitost zkoušet a dělat nové věci, dle toho jak se na čas rodičovské dovolené podíváte. „Ženy mohou například začít podnikat, ale musí si dát pozor na všechna úskalí, která se se časem určitě objeví,“ radí konzultantka a mentorka business plánů Andrea Bohačíková z organizace M.arter – vzdělávací a networkingové platformy pro ženy na rodičovské dovolené, která pomáhá ženám s návratem do práce či se začátky nebo řízením vlastního podnikání.

Najděte si své zázemí doma

Ženy podnikatelky se totiž potýkají s řadou překážek. Za prvé od žen obecně se tak nějak očekává, že se budou na rodičovské dovolené převážně věnovat domácnosti a dětem, ale ne podnikání. Nemusíte tedy mít od začátku plnou podporu svého partnera a bližšího okolí. A právě podpora a pocit, že se máte o koho opřít nejen finančně, ale hlavně fyzicky či s péčí o děti a domácnost je hodně důležitá. „Měly byste si se svým partnerem promluvit. Říci mu, co chcete dělat, proč to chcete dělat, jak to chcete dělat a hlavně, co na to říká a jak vám může pomoci,“ doporučuje mentorka Bohačíková. Zkrátka s ním komunikujte, berte v úvahu jeho zpětnou vazbu a společně vymyslete, jak byste to mohli zvládnout.

Vzdělávejte se, ptejte se, pracujte na sobě

Dále je možné, že se chcete z ničeho nic začít věnovat tématu či oboru, o kterém vlastně nic nevíte. Také je možné, že víte pramálo o tom, co obnáší podnikání. Nebojte se zeptat, jít tam ke to vědí, učit se a vzdělávat a posouvat se dál. „Žádná žena, zvláště pak na rodičovské dovolené, by se neměla bez přípravy vrhnout do neznámých hlubin podnikání, které by ji mohly pohltit a nadělat tak více škody než užitku,“ vysvětluje Bohačíková z M.arteru. Její další doporučení zní: Na podnikání se se před jeho spuštěním připravte. Zjistěte si o daném téma co nejvíce, ptejte se lidí, zajděte na přednášky, workshopy apod. Nebojte si přiznat, že něco nevíte. Naopak, když si to přiznáte, můžete s tím něco dělat. Vždyť přeci už naše babičky říkaly, že učený z nebe nespadl.

Všechno si opravdu dobře promyslete

Možná jste četly různé časopisy a příběhy velkých stratupistů a podnikatelů, kde psali, že nápad přišel najednou, šli do toho a teď mají peníze a úspěšnou firmu – jen tak. „Věřte, že tomu, že v 99,9% to jen tak není. Podnikání není sice žádná raketová věda, ale je třeba se připravit a postupovat systematicky,“ varuje mentorka. Proto byste si i vy měly zjistit více a zeptat se samy sebe na pár otázek.
Mezi ty nejzíkladnější patří: Jakou časovou kapacitu můžete svému nápadu, projektu či firmě věnovat? Budete mít opravdu prostor na něm dělat? Máte zajištěnou péči o děti? Zvládnete to skutečně sama? Nepotřebujete náhodou parťáka? Jaká je vaše skutečná motivace, proč to chcete dělat? Je dost silná? Spočítala jste si veškeré náklady, které jsou s vašim nápadem, projektem či podnikáním spojené? Víte, jak budete vydělávat? Je o váš produkt či službu zájem? Kdo je váš zákazník? A dalších mnoho otázek.

Tohle je jen zlomek toho, co je třeba. Zdá se vám po přečtení těchto řádků, že pustit se do podnikání na rodičovské, je jak zdolat Mont Everest? Není to tak, správnou cestou je vytvořit si plán. Ten vás připraví na podnikání a eliminuje předem řadu problémů, do kterých byste se mohla dostat. Jestli se chcete zorientovat se v problematice stavby business plánu, najít možnosti jak váš nápad přivést k životu či se podívat jak zlepšit již existující podnikání, neváhejte přijít na workshop od M.arter s názvem Podnikání není raketová věda, aneb sestavíme business plán v klidu a s úsměvem, který se ukustečné 10.10. od 10:05 -12:30 Hernička Lumpík, Křesomyslova 17C, Praha a 18.10.od 9:05-12:30, RC Buštěhradský pelíšek, Kladenská 207/38, Buštěhrad.