Seniorská obálka také v Praze. Může zachránit i život!

PRAHA – Celorepublikový projekt Seniorská obálka má být pomocníkem v krizových situacích. Důležité informace na jednom místě, kde ho bez problémů najdou zdravotníci v naléhavých případech.

Jednoduchý princip, který se postupně dostává k seniorům a osobám se zdravotním postižením, pomáhá záchranářům a dalším složkám Integrovaného záchranného systému, během krizových situací, kdy je například ohroženo zdraví či život. V plastikové obálce, která je opatřena magnetem, se nacházejí jednoduché formuláře, do kterých se zapisují důležité údaje, týkající se zdravotního stavu osoby v bytě. Obálka se pak umístí na dveře ledničky nebo na zadní stranu vchodových dveří, to jsou dvě místa, kam se záchranáři hned podívají.

Formulář je složen z několika částí, které jsou barevně rozlišeny, jako u semaforu. Nejdůležitější informace jsou červené, zásadní barvou oranžovou a doplňkové zelenou. Uvádí se zde údaje o osobě, jejích chorobách, a lécích, které užívá. Také kontakt na další blízké osoby, které je možné v případě potřeby informovat. Dále je možné do obálky přiložit aktuální lékařské zprávy a další důležité dokumenty.

V hlavním městě byla první městskou částí, která začala svým obyvatelům Seniorské obálky distribuovat, Praha 4. Další městské části ji následují. Sama obálka je označena zkratkou I.C.E. (In Case of Emergency), což znamená: v případě nouze. Na webových stránkách jednotlivých městských částí najdete údaje, zda jsou Seniorské obálky občanům k dispozici. Případně je možné formuláře i ze stránek stáhnout, vytisknout a vyplnit. „Tyto údaje poslouží v případech, kdy senior potřebuje rychlou pomoc zdravotníků, policistů či hasičů,“ dodal místostarosta MČ Praha 4 Josef Svoboda.