Trvalo to „jen“ 12 let a je to tady! Začne stavba obchvatu Salačovy Lhoty

PELHŘIMOVSKO – Po dvanácti letech komplikovaných a náročných majetkoprávních příprav hejtmanství na jaře příštího roku zahájí stavba obchvatu Salačovy Lhoty na Pelhřimovsku. Fakticky půjde o přeložku silnice II/128. Západní obchvat obce v délce necelých 2,5 kilometrů má vyřešit odvedení hlavně nákladní dopravy, sníží hluk, emisní zátěž a zvýší bezpečnost úseku.

Podle hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka by se po novém obchvatu mohli projet první řidiči v srpnu 2021 s tím, že v zimním období práce neomezí provoz na dotčených komunikacích.

Nová trasa nezahrnuje žádné mosty ani opěrné zdi, takže práce by mohly jít „od ruky“. První představební příprava je naplánovaná na únor 2020. Prvním krokem bude demolice chátrajícího nevyužitého vepřína, který leží na trase obchvatu, a dále realizace přeložek inženýrských sítí.

„Projekt II/128 Salačova Lhota – obchvat úspěšně prošel hodnocením žádosti o dotaci, a kraj tak může stavbu realizovat s přislíbenou dotací z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 76 milionů korun,“ doplnil náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla.

Kraj má v plánu také stavbu II/128, II/150 Lukavec – hranice kraje, kde ale ještě probíhají majetkoprávní jednání, stejně jako v případě obchvatu Lukavce na II/128.