Začala stavba obchvatu Osové Bítýšky

OSOVÁ BÍTÝŠKA – Se závěrem září odstartovala výstavba obchvatu Osové Bítýšky na silnici I/37. Nová trasa o délce necelých tří kilometrů má být hotová v září 2021, kdy se na ni přesune podstatná část provozu ze stávající silnice z centra obce. Ředitelství silnic a dálnic jako investor stavby očekává výrazné snížené hluku a exhalací z dopravy.

„Nová trasa bude pro řidiče výrazně bezpečnější. Je vedena po zemědělských pozemcích, kdy se vyhýbá zástavbě obce a odstraňuje dopravní závadu v podobě dvou směrových oblouků o malých poloměrech. Trasa byla navržena i s ohledem na plánovanou dráhu vysokorychlostní železniční trati,“ představil nově zahájenou stavbu pověřený generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Trasa využije v začátku úseku stávající silnice III/03722 a odstraní nehodové místo na začátku obce. V křížení se silnicí II/390 dojde k překladu vozovky tak, aby vznikla průsečná křižovatka s kolmým křížením silnic. Součástí stavby obchvatu bude jednopólový most situovaný 37 metrů od křižovatky ve směru na Křižanov. Stavaři postaví i dvě protihlukové stěny o délce 470 metrů.

Obchvat vyjde na bezmála 215 milionů korun bez daně a ŘSD se uchází o evropskou dotaci.