Na vodním hradě Švihov se dotknete středověku i říše pohádek

PLZEŇSKÝ KRAJ – Tento skvost pozdní gotiky a počátku renesance nechal na konci 15. století postavit vlivný Půta Švihovský z rodu Rýzmberků, který zastával vysokou funkci královského sudí a nabyl nemalého vlivu a majetku.

Důmyslný hrad byl vybudován jako umělý ostrov, obehnaný dvěma příkopy. Napájela je voda z řeky Úhlavy. Po Půtově smrti zdědili hrad jeho dva synové, za kterých však panství začalo upadat a svých majetků se postupně museli vzdát.

Dokonce mnoho nechybělo a z hradu by nezbylo zhola nic. Po třicetileté válce ho císař Ferdinand III. Habsburský chtěl nechat srovnat celý se zemí. Naštěstí se v poslední chvíli jeho tehdejším majitelům Černínům podařilo příkaz k demolici hradu zrušit, a tak přišel „pouze“ o velkou část vnějšího opevnění a o oba vodní příkopy.

Hudba: Jon Sayles

V současné době se s hradem můžete seznámit na šesti prohlídkových okruzích. Na své si zde přijdou i hendikepovaní v rámci speciálního okruhu Švihov bez bariér, nezapomnělo se ani na děti prostřednictvím speciální trasy Švihov pro děti.

Nejen ty nejmenší určitě zaujme výstavní prohlídkový okruh věnovaný Popelce a natáčení slavného filmu Tři oříšky pro Popelku. Nachází se ve čtyřech podlažích Bílé bašty, do které se dostanete samostatným vchodem přímo z velkého hradního nádvoří.

S dětmi se také můžete vypravit na Popelčinu pohádkovou stezku. Je to nenáročná procházka po stopách natáčení filmu Tři oříšky pro Popelku. Stezka začíná před hradem a vede přibližně tři kilometry do Mezihoří a na informačních tabulích seznamuje s místy natáčení filmu.