Náročný večerní zásah při záchraně horolezce v lomu Mexiko

BEROUN – V úterý ve 21:42 hodin byla na tísňovou linku nahlášena událost, která se stala u obce Mořina nedaleko Berouna.

Hasiči Středočeského kraje byli informování o pádu horolezce v lomu Mexiko. Podle oznamovatele muž spadl z lana, asi ze dvaceti metrů a zůstal chvíli v bezvědomí. Vzhledem k tomu, že na místě bylo více horolezců, tak se jich hned několik slanilo ke zraněnému a podle instrukcí operátorky zdravotnické záchranné služby mu poskytli první pomoc. Mezitím už operační důstojník vyslal k události jednotky profesionálních hasičů ze stanic Řevnice a Beroun, současně vzlétl záchranářský vrtulník Kryštof 01. Ve 22:00 už byla na místě první jednotka hasičů.

Část hasičů z lezecké skupiny slanila dolů ke zraněnému, aby zjistila rozsah poranění. Po příjezdu oprávněné osoby došlo k otevření spojovací štoly ze sousedního lomu, kudy se dalším záchranářům podařilo dostat až ke zraněnému muži. Následně byl horolezec stabilizován a v transportních nosítkách přenesen přibližně stometrovou štolou k sanitce, která jej převezla k vrtulníku. Pro všechny záchranáře byl zásah velice náročný, protože se odehrával ve tmě a za poměrně silného deště, navíc se většina z nich musela po pás brodit ve vodě.