Pod koly aut zahyne za rok téměř 100 tisíc koček. Řadí se mezi nejčastěji srážené savce u nás!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně nedávno spočítali šokující fakta. Na silnicích pod koly aut zahyne každoročně až 98 tisíc koček. Úmrtí jsou přitom vesměs naprosto zbytečná. Populaci toulavých zvířat by bylo možné snadno a šetrně regulovat.

Povinné čipování a kastrace

V zahraničí se osvědčilo několik způsobů, například povinná registrace (čipování) nejen všech psů, ale i koček, a to ve spojení se zavedením pravidelného poplatku. Další možností je kastrace zejména u potulných koček. U domácích chovatelů se může spojit i se snížením či odpuštěním poplatku za držení zvířete. U celé řady státu, které povinné kastrování zavedli, se výsledky dostavily prakticky okamžitě. Kastrovaní jedinci se totiž daleko méně toulají.

Proti nekontrolovatelnému růstu

Pro zavedení těchto opatření hovoří podle expertů hlavně dva důvody. První je ten, že by se konečně zabránilo nekontrolovanému růstu kočičí populace a druhým jsou nelegální množírny. Navržená opatření by měla utlumit i tento negativní jev. Právě v boji proti množitelům Česko léta selhává a sklízí za to kritiku z celé Evropy.

Odstřel myslivců

Změny navržené ministerstvem zemědělství problematiku koček neřeší. Jedna z novel sice podpořila evidenci a čipování psů, v případě koček však nepřináší žádnou změnu. A tak budou tulačky stále končit ve velkém pod koly aut i odstřelem myslivců. Když se kočka pohybuje bez dozoru nejméně 200 metrů od domu či jeho plotu, mají na to právo. Každoročně zastřelí až 11,5 tisíc kusů! Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu, který od myslivců hlášení o zabité zvěři přebírá.